Dostupni linkovi

Bez pomaka u rješenju spornih pitanja


I dalje nema pomaka u rješavanju otvorenih pitanja između Hrvatske i Bosne Hercegovine, a to su, prije svega, problem luke Ploče, izgradnja mosta prema Pelješcu, te granična i imovinska pitanja.

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine, Nebojša Radmanović, izjavio je kako bosansko-hercegovačka strana "ima osjećaj da se po pitanju granice kod Neuma stvari mijenjaju na štetu Bosne i Hercegovine":

"U Republici Hrvatskoj posjeduju nove dokumente kada su u pitanju Veliki i Mali Školj. Mi u Bosni i Hercegovini mislimo da je to teritorija Bosne i Hercegovine. Ne želimo oko toga da pravimo probleme, ali želimo da u dijalogu dođemo do rješenja koje je najbolje. Usko vezano za to jeste pitanje izgradnje mosta prema Pelješcu, u čemu su učestvovali i stručnjaci iz Bosne i Hercegovine, ali smo i danas rekli da ne postoji politička saglasnost iz Bosne i Hercegovine za tako nešto."

I hrvatski predsjednik Stjepan Mesić ocijenio je da ključni aspekti bilateralnih odnosa bilježe "nezadovoljavajuću stagnaciju", pa će čelni ljudi Hrvatske i Bosne i Hercegovine još jedanput pozvati svoje vlade da ubrzaju rješavanje spornih pitanja:

"Nismo stavili točku niti na jedno pitanje, a sva otvorena pitanja smo uputili na adrese koje ih moraju riješiti."
XS
SM
MD
LG