Dostupni linkovi

Mandić oslobođen optužbe


Vijeće sudije Radovana Mandića je danas, nakon dvogodišnjeg sudskog procesa, izreklo oslobađajuću presudu podgoričkom karatisti Damiru Mandiću, jedinom optuženom za ubistvo urednika lista “Dan”, Duška Jovanovića. U obrazloženju presude, sudija Mandić je pojasnio da sudu nijesu prezenotvani pouzdani dokazi da je Mandić bio u automobilu iz kojeg je Jovanović ubijen, kao i da su očevici tokom suđenja ustvrdili da je Mandić u vrijeme zločina bio u diskoteci "Manija", te da nije mogao u isto vrijeme biti i na mjestu zločina. Mandiću je, doduše, istovremeno izrečena dovogodišnja zatvorska kazna zbog otmice Miodraga Nikolića sa Cetinja, koji je Mandića 2002. optužio da ga je oteo zbog nerašćišćenih računa sa njegovim stricem Mirkom. Međutim, pošto je Mandić u istražnom zatvoru tokom suđenja za Jovanovićevo ubistvo proveo više od dvije godine, ova se presuda smatra izvršenom, tako da je Mandić već slobodan čovjek.

Izricanje presude pratio je muk u sudnici u kojoj nije bilo porodice Duška Jovanovića, osim njegove supruge Slavice koja se pojavila u društvu sadašnjeg urednika “Dana” Mladena Milutinovića. Sudnica koja je bila pretprana policijskim obezbjeđenjem, brzo je ispražnjena, a ispred zgrade Višeg suda nije bilo moguće dobiti komentare na presudu. Supruga pokojnog Jovanovića je odmah napustila zgradu, a branioci Damira Mandića su, na insistiranje novinara, kazali da nije advokatska praksa da odmah po izricanju presude komentarišu konačan stav suda. Ipak, oni su izrazili nezadovoljstvo presudom za otmicu Miodraga Nikolića i najavili žalbu na tu odluku.

Podsjetimo: urednik podgoričkog Dana, Duško Jovanović, ubijen je u noći izmedju 27. i 28. maja u klasičnoj sačekuši ispred svoje redakcije. U istragu oko Jovanovićevog ubistva, pored crnogorskih inspektora, odmah su uključeni i kriminalistički eksperti iz Visbadena, a poslije samo nekoliko dana, uhapšen je karatista Damir Mandić kao jedini optuženi za to ubistvo.

Mandić se na početku dvogodišnjeg sudskog procesa izjasnio kao nevin i od tada se branio ćutanjem. Iako su policijski inspektori od početka tvrdili da je Damir Mandić tokom prvog saslušanja priznao to djelo i sve detalje zločina, taj policijski zapisnik nije ugledao svjetlo dana. Tužilac je u nedavno izrečenoj završnoj riječi ustvrdio da je sakupljeno dovoljno materijalnih i posrednih dokaza koji upućuju na Mandićevu krivicu, dok je odbrana zastupala stanovište da sud na osnovu tih dokaza ne može donijeti valjanu odluku, optužujući policiju da je čak podmetnula pojedine dokaze na kojima se nalazi Mandićev DNK.

Izvjesno je, a to od početka ne kriju ni policija ni tužilaštvo, da je u ubistvu Duška Jovanovića učestvovalo više osoba. Međutim, iako su policijski zvaničnici više puta javno, ali neformalno, za to ubistvo prozvali i beranca Vuka Vulevića i baranina Armina Musu Osmanagića, protiv njih, zbog nedostatka dokaza, nikada nije podignuta krivična prijava. Vulević je u istražnom zatvoru i trenutno mu se sudi za drugo krivično djelo, dok je Osmanagić nakon policijskog saslušanja pušten na slobodu. Istraga i dvogodišnji sudski proces nijesu ukazali na moguće naručioce ovog zločina niti na stvarne motive počinioca da likvidiraju Duška Jovanovića. Oslobađajućom presudom za Damira Mandića, ovaj složeni proces vraćen je na sam početak.

* * *Miodrag Jovanović, brat ubijenog Duška Jovanovića, u prvom komentaru na presudu optužuje sudiju Radovana Mandića, rekavši da mu je cilj bio da se ne otkrije ko je ubica. Jovanović podsjeća da je porodica to uvidjela prije tri mjeseca kada je odlučila da napusti sudnicu:

„Mi smo još prije tri mjeseca vidjeli da se ovdje sudi, a da se ne otkrije ko je zločinac. Kada smo to prepoznali i kada smo vidjeli da se radi smo o otaljavanju posla i mrcvarenju porodice, porodica Duška Jovanovića je izašla iz sudnice, pri čemu mislimo da onaj ko je navodno ostao u sudnici u ime porodice, taj i nije dio Duškove porodice i ne znamo koga je predstavljao i zbog čega je ostao ili možda znamo. Ja sam prepoznao da je sudija Mandić koji je uzeo predmet, sam tražio da uzme ovaj predmet, što ja znam iz pouzdanih izvora, da bi oslobodio... Radi se o tome da njega smrt moga brata ne boli, ne osjeća nikakvu opasnost sa strane Duška Jovanovića, svi oni koji su Duška voljeli dok je bio živ i naravno ovaj predmet je otišao u zaborav ili on hoće da ode u zaborav, a zašto je on bio na tom mjestu da baš on sudi porodici je jasno i onoga trenutka kada je izašla iz sudnice. Mi smo pokušali sve da promijenimo sudiju, međutim, njegov šef i drug predsjednik Stanković, nije nam dozvolio da pravdu potražimo kod nekog drugog sudije. Znali smo da pravda od ovog sudije ne može doći“.

RSE: Da li ćete nakon ovoga uložiti žalbu?

JOVANOVIĆ: Državni tužilac će odlučiti o svemu tome. A ja mislim da će se slučaj zataškavati ukoliko kada njegovom rasvijetljenju bude biran sudija Radovan Mandić. I dalje, ukoliko on bude uključen u ovaj slučaj do istine se nikad neće doći.

Mladen Milutinović, glavni i odgovorni urednik lista "Dan":

"Odluka sudije Radovana Mandića je u najmanju ruku skandalozna. Mislim da je i pravnim laicima bilo potpuno jasno da je bilo suviše dovoljno dokaza za osuđujuću presudu, na šta je ukazivala i optužnica koju je podigla Ljiljana Klikovac. Počevši u prvom redu od brojnih materijalnih dokaza - DNK analiza, telefonskih listinga, limenke Red bulla, izjava svjedoka i fotografije u "Maniji", na šta je sve u optužnici ukazivano. Ovakva presuda samo govori da nema pravne države i da se još jednom pokazalo da sudija Radovan Mandić ne sudi po zakonu i po pravdi. Mislim da je ovakva odluka sramna u najmanju ruku i ide na obraz crnogorskom pravosudju i državi. Pozivamo svu demokratsku i slobodnu javnost da izrazi protest protiv ovakve skandalozne presude jer je zaista takvom smatramo i doživljavamo."

Poslanici opozicionih stranaka zatražili su pauzu tokom zasjedanja Parlamenta kako bi definisali zajednički stav povodom presude.

Goran Danilović, poslanik Srpske narodne stranke:

„Sebi ne bismo mogli dozvoliti danas luksuz da raspravljamo o amandmanima na zakon, o zakonu, o bilo čemu drugome, ako imamo od prije pola sata informaciju da je prvooptuženi za ubistvo Duška Jovanovića oslobođen odgovornosti. Opozicija, cijeneći da ne treba vršiti pritisak na sudsku vlast koja je zajedno sa nama zakonodavnom vlašću i izvršnom vlašću jedan od djelova vlasti ravnopravnih u vršenju svojih poslova, ipak, zbog toga što se radi o našem dojučerašnjem kolegi i zbog toga što nam je neophodno u svjetlu te nove činjenice da definišemo svoj stav o nečemu što smatramo najbitnijom stvari u ovom trenutku u Crnoj Gori, molimo vas da odobrite pauzu od pola sata, a da kasnije predstavnici opozicije zajedno sa vama saopšte šta imaju da kažu.“
  • 16x9 Image

    Petar Komnenić

    Školovao se u SAD, Podgorici i Beogradu. Dugogodišnji novinar RSE. Najčešće se bavi temama ratnih zločina, korupcije, pravosuđa.

XS
SM
MD
LG