Dostupni linkovi

Polonijum pronađen i na stadionu Arsenala


Osim što su britanskim policajcima ruske vlasti uskratile mogućnost razgovora s Mihailom Trepaškinom neće im biti omogućeno ni saslušavanje Andreja Lugovoja. Takodje bivši ruski obavještajac, ponovno je u bolnici gdje ga testiraju na radijaciju, saopšteno je Britancima. Lugojov je sa suprugom i djecom boravio u Londonu na nogometnoj utakmici Arsenal-CSKA Moskva, i tom se prilikom susreo s Litvinjenkom, što ga uvrštava u potencijalnog ključnog svjedoka.

Šef ruske istražne službe general Juri Čajka saopštio je da će ruski, a ne britanski istražitelji procesuirati ruske građane upetljane u slučaj, koji je i inače pokvario odnose Kremlja i Londona:

"Istraga se obavlja na našoj teritoriji, pa prema medjunarodnom pravu, mi vodimo istragu a oni mogu prisustvovati. Uz našu dozvolu – koju možemo, a ne moramo dati."

Po tom principu, Rusi su onemogućili i razgovor s Mihailom Trepaškinom, koji je iz zatvora poručio da je voljan razgovarati s Britancima i da ima važne informacije za njih. Tvrdio je kako je pismom upozorio Litvinenka, da je isplanirano njegovo ubistvo, kao kazna za bjekstvo u Veliku Britaniju 2000. godine.

Ruske vlasti, međutim, nisu dozvolile susret s obrazloženjem da je Trepaškin 2004 osuđen na četiri godine zatvora zbog "izdaje". Njegova odvjetnica Jelena Liptser izjavila je novinarima da bi se na taj postupak moglo gledati "kao na pokušaj skrivanja istine." Detektivi Scotland Yarda uspješno su prošle sedmice u SAD ispitali bivšeg ruskog obavještajca Borisa Berezovskog. Ovaj prebjegli milijarder navodno je britanskim policajcima dao imena svih ljudi koji stoje iza Litvinjenkove smrti.
XS
SM
MD
LG