Dostupni linkovi

Telekom Srpske prodat Telekomu Srbije


Na međunarodni tender za prodaju Telekoma Srpske, koji je zatvoren 20. novembra, ponude su dostavili Telekom Austrija i Telekom Srbija, ali s obzirom da je ponuda Telekoma Srbije bila za 179 miliona evra veća, Direkcija za privatizaciju je Vladi predložila ovog ponuđača.

Davanjem saglasnosti Vlade za privatizaciju Telekoma Srpske stvoreni su svi uslovi da se krene u pregovaranje do konačnog potpisivanja ugovora između Vlade Republike Srpske i Telekoma Srbija, izjavio je nakon javnog otvaranja ponuda premijer Milorad Dodik:

«Ugovori trebaju da se čekaju narednih par sedmica, ne više od dvije - tri sedmice, dok se to tehnički pripremi i dok se to tehnički obezbijedi, naravno. Nakon potpisivanja ugovora kupac je dužan da najkasnije za 30 dana uplati cjelokupni iznos na račune Vlade RS-a. Odmah da kažem da taj rok neće biti moguće prolongirati, da suma neće moći biti na drugi način plaćena, nego naprosto moraće se platiti 646 miliona evra.»

Dodik je takođe izrazio zadovoljstvo što je nakon tri godine završen jedan važan posao koji otvara mogućnost velikih investicija u ovom entitetu, s obzirom da je ponuđeni iznos za 45 milona konvertibilnih maraka veći od prijedloga budžeta za ovu godinu:

«Vlada se obavezuje da će nakon toga, u roku od 60 dana, donijeti jedan plan razvoja RS-a na bazi ovih sredstava. Ovo smatramo inicijalnim sredstvima. Pokušaćemo da ona budu osnova za prikupljanje još većeg obima sredstava i da svaka opština u najmanju ruku ima bar jedan realizovan projekat iz oblasti infrastrukture i bar jedan projekat iz oblasti zapošljavanja ljudi, tako da cijenim da će svi ljudi u RS-u osjetiti ovaj posao. Ovo je veliki dan za nas.»

Prema riječima Dodika, kupac 65 posto državnog kapitala u Telekomu Srpske dužan je da poštuje kolektivni ugovor potpisan između preduzeća i Sindikata Telekoma Srpske najmanje pet godina, da trajno zadrži sjedište kompanije u Banjoj Luci, da zadrži djelatnost i u prvoj godini investira najmanje 50 miliona evra.

I predsjednik Narodne skupštine RS-a Igor Radojičić smatra da se radi o uspješno obavljenom poslu:

«Navikli smo u proteklim godinama da iz procesa privatizacije dolaze samo afere i problemi. Ovo djeluje kao uspješan posao. Prvo proceduralno - izvedeno je transparentno, u skladu sa zakonom, evo i ovaj zadnji dio potpuno pred očima javnosti. Drugo, u financijskom smislu radi se o poslu koji nadmašuje naša prvobitna očekivanja, jer 646 miliona evra je ogroman novac za RS, realan novac - koji dosad nismo imali priliku primiti ni od čega drugog - za razne investicione projekte.»

Telekom Srpske prvi je od tri bh. telekom operatera koji je ušao u privatizaciju. Trenutno zapošljava 2.748 radnika, u mobilnoj mreži ima registrovano 630 hiljada pretplatnika, u fiksnoj 350 hiljada, dok internet provajder TEOL ima 30 hiljada korisnika.
XS
SM
MD
LG