Dostupni linkovi

Nataši Kandić uručena "Danica Hrvatske"


Nataša Kandić kaže za naš program da je njoj samoj ova nagrada važna, ali da je mnogo više važna u odnosu na Srbiju i Hrvatsku nego što je reč o ličnom priznanju:

„Meni lično jeste važna zato što je to regionalno priznanje upravo nešto što predstavlja neki znak da se, ipak, nešto menja, da se i tamo gde smo uvek bili viđeni negativno, kao agresori, menja taj odnos i da se zapravo pokušava da kaže da su se stvari promenile i da je budućnost upravo u tome da se vidi u drugima i nešto bolje nego što se do sada videlo. Ja lično mislim da je ova nagrada mnogo više važna u odnosu na Srbiju i Hrvatsku, na tom nekom institucionalnom nivou, nego što je to neko lično priznanje meni. Ja imam utisak da tu ima i tog nekog simboličkog priznanja da je postojala, ono što smo mi uvek iz Srbije govorili, ta druga Srbija koja se uvek kritički i vrlo energično suprotstavljala onoj negativnoj Srbiji.“

Hrvatski predsednik Stjepan Mesić dodelio je Nataši Kandić orden kao priznanje osobi koja svojim radom i zalaganjem doprinosi unapređivanju moralnih vrednosti. Kandićeva kaže da joj znači i to što joj nagradu dodeljuje Mesić i da će on ostati upamćen po tome što je imao vrlo jasan odnos prema umešanosti Hrvatske u rat u Bosni:

„U Hrvatskoj on važi za političara koji nosi tu jednu nadu, koji je okrenut budućnosti, koji će ono što je bilo negativno da prizna, ali uvek će smatrati da nema većih prioriteta od izgradnje odnosa u regionu na temelju činjenica, na temelju istine i pravde.“

Fond za humanitarno pravo je regionalna nevladina organizacija za ljudska prava i međunarodno humanitarno pravo. Osnovan je 1992. godine u vezi s oružanim sukobima u bivšoj Jugoslaviji. Intervjuisanjem svedoka i žrtava, Fond za humanitarno pravo od osnivanja istražuje ubistva, nestanke, logore, mučenje ratnih zarobljenika i matricu etničkog čišćenja o oružanim sukobima. Fond zastupa ideju regionalnog pomirenja putem pomirenja sa istorijom, preuzimanje odgovornosti za nedela iz prošlosti i vraćanje ljudskog dostojanstva žrtvama, nezavisno od njihovog etničkog porekla. Fond za humanitarno pravo je posvećen zaštiti ljudskih prava pripadnika etničkih i političkih manjina u Srbiji, Crnoj Gori i na Kosovu.
  • 16x9 Image

    Ljudmila Cvetković

    Novinar sa diplomom Fakulteta političkih nauka u Beogradu. Radno iskustvo sticala u Asocijaciji nezavisnih elektronskih medija i Radiju B92. Na RSE radi kao novinar, uređuje i vodi dnevne informativne emisije.

XS
SM
MD
LG