Dostupni linkovi

S Amerikancima se nikad ne zna


Haggard je priznao u nedjelju da je "nemoralno homoseksualno zgriješio". Predsjednik Saveza evangelističkih crkava u SAD u subotu se povukao s te dužnosti nakon što ga je jedna muška prostitutka optužila da je četiri godine bio njegov redovni klijent. "Kriv sam i lažov sam", kazao je Haggard, najglasniji protivnik istospolnih zajednica u SAD, koji je u subotu izjavio da nije imao seksualnu vezu s muškarcem i da je vjeran svojoj supruzi. Dam prije priznanja, Haggard je podnio ostavku na mjesto predsjednika Američkog evangelističkog saveza koji okuplja 45.000 crkava s blizu 30 miliona vjernika. Optužbe protiv uglednog pastora, koji je bio u stalnom kontaktu s Bijelom kućom, a magazin Time ga uvrstio među 25 najutjecajnijih evangelista u SAD-u, iznio je Mike Jones, koji je objasnio je da je pravi Haggardov identitet saznao prije četiri mjeseca kad ga je vidio na televiziji. Na javni istup se odlučio kad je saznao da se Haggard i njegova crkva u predizbornoj kampanji protive istospolnim brakovima.

Težak udarac za Republikance, jer su takozvani bijeli evangelisti dio njihove izborne baze. Prosto podsjećanja radi, visok odziv upravo te populacije na izborima 2004 godine znatno je doprinio pobjedi predsjednika Georgea Busha i osvajanju većine u oba doma Kongresa. Ove se godine, i prije izbijanja afere s Haggardom, predviđao njihov znatno slabiji izlazak na birališta jer su razočarani zbog više korupcijskih i seksualnih skandala republikanskih zastupnika.

Partija aktuelnog američkog predsjednika Georgea Busha kontrolira Kongres već 12 godina. Ove godine Demokrati se nadaju da će preuzeti kontrolu jednostavnim apelom na birače koji su ljuti zbog vanjske politike Bushove administracije, ponajprije zbog rata u Iraku, ekonomskog pada, imigracione politike…

Saradnica Radija Slobodna Evropa iz Washingtona Heather Maher presrela je neke od šetača washingtonskim parkom u centru glavnog američkog grada, tačno ispred zgrada Kongresa i Vrhovnog suda, kamo dolaze mnogi turisti. Nema boljeg mjesta na kojem je politika centralna tema. Jedna žena koja se predstavila kao Jane kaže da je državni dug od 8,5 milijardi dolara njena najveća briga, te da je ratom u Iraku debelo unazadjena socijalna politika zemlje. Bob, iz države New York koji 22 godine radi kao policajac kaže kako je dugo podržavao predsjednikovu politiku u Iraku, ali da to više nije slučaj:

"Nismo pogriješili što smo ušli u Irak, ali čim je uhvaćen Sadam Husein, trebali smo ga ubiti i napustiti zemlju. Ovo se sada pretvorilo u gradjanski, novi krstaški rat."

Jedna druga turistkinja koja putuje SAD s grupom penzionera iz Alabame podržava Georga Busha, ali smatra da je vrijeme za povlačenje američkih vojnika:

"Moj je muž 127 puta letio u Vijetnam i ja se sjećam kako mi je s malom djecom bilo sve to izdržati. I nije mi drago vidjeti da žene i danas prolaze istu priču. Zato mislim da je vrijeme da se momci vrate."

Mnogo mladji Ben s juga Kalifornije trenutno stanje u SAD gleda srcem i novčanikom. Mrzi gledate i slušati kako Amerikanci ginu u Iraku, a brine i za ekonomiju:

"Kad razmišljam o narednih 20, 30 godina iz lične perspektive, jako sam zabrinut. Vrijednost dolara pada, baš kao i izvoz, privreda gubi, rastu cijene kuća, poskupljuju krediti? U kakvom ću to svijetu ja imati djecu?"

Svi su anketirani u Wašingtonskom parku kazali kako će glasanjem u utorak, 7.novembra pokušati izabrati predstavnike koji misle slično kao i oni, one koji će stvari promijeniti. Izbori su u SAD uvijek podsjećali na holiivudske sapunice. Ove je godine malo više prljavog veša i horor budućnosti. Prije svega zbog rata u Iraku i asocijacija na Vijetnam. Image Republikanaca ugrožen je činjenicom da ne znaju kako izaći iz Iraka, kako zaustaviti pogibiju svojih vojnika, kako objasniti javnosti milijarde uloženih dolara – u ništa , odnosno u praznu priču o širenju demokratije.

Paralelno, u anketi britanskog Guardiana američki je predsjednik, koji na predizbornim mitinzima širi optimizam i vjeru u pobjedu, proglašen za drugog najopasnijeg lidera na svijetu. Odmah iza Osame bin Ladena stoji George Bush, za kojeg 75 posto Britanaca misli da je po svjetski mir opasniji od Kim Jong Ila ili Ahmamdinedžada, sjevernokorejskog i iranskog predsjednika koji posljednjih mjeseci stalno "zveckaju atomskim oružjem". U svom se ratu protiv terorizma George Bush plasirao na istu listu sa svojim neprijateljima. Naravno, ni Britanci, ni Kanađani, baš kao ni Meksikanci – koji su učestvovali u ovoj anketi ne biraju na predstojećim izborima, ne utječu na poraz ili pobjedu Republikanaca. No jedno je sigurno - SAD su pod vladavinom Busha mlađeg od stabilne svjetske sile stigle do zemlje koja u jednom dijelu svijeta služi za podsmjeh, u drugom za mržnju.

Teško je procijeniti ko će imati većinu u Kongresu. Onima koji tvrde da bi racionalno bilo da to budu Demokrati, evropski cinici odgovaraju – Sačekajte, s Amerikancima se nikad ne zna – ko je mogao vjerovati da će George Bush junior prije dvije godine dobiti još jedan predsjednički mandat.
XS
SM
MD
LG