Dostupni linkovi

Policija "ulovila" sibirske tigrove


Beograđani Goran Koprivica i Vuk Vukoslavović i Baranin Stojan Sekulović pušteni su da se brane sa slobode nakon što ih je saslušao istražni sudija Osnovog suda u Nikšiću Vukota Vujačić zbog pokušaja krijumčarenje mužjaka i ženke sibirskog tigra u Crnu Goru. Kako je za naš radio objasnio sudija Vujačić osumnjičeni za krijumčarenje su pušteni jer nije bilo zahtjeva tužioca za pritvorom:

„Tu nije bilo zahtjeva odgovarajućeg tužioca i onda sam ih ja nakon saslušanja pustio. Sve ostalo imate. Spisi su dostavljeni tužiocu i očekujem da tužilac stavi neki akt protiv njih“.

Tigrovi teški oko dvijestotine kilograma su pronađeni u kombiju beogradske registracije u dva kaveza u dijelu za transport. Kavezi su vlasništvo beogradskog Zoološkog vrta čiji direktor Vuk Bojović nije mogao da objasni na koji način su stigli s tigrovima u Crnu Goru, ali je potvrdio da zoološki vrt iznajmljuje kaveze. Kako je policiji saopštio jedan od okrivljenih Stojan Sekulović tigrovi predstavljaju poklon zoološkom vrtu koji bi trebalo da bude otvoren u Sutomoru. U pokušaju da saznamo da li je u opštini Bar neko tražio dozvolu za otvaranje zoo vrta nadležni u opštinskoj službi Sektora za privredu su nam kazali da im nije poznat takav zahtjev. Prema pisanju štampe policija je sinoć predala dva tigra nadležnim službama Ministarstva zaštite životne sredine čiji su službenici imali problema sa njihovim smještajem. Najprije je bilo odlučeno da tigrovi budu smješteni u objektu Plavnica u Zeti čiji vlasnik i direktor „Ekoturs“-a Dragan Pajović za naš radio kaže da su oni bili najprije raspoloženi da pričuvaju životinje jer su dobili informaciju da se radi o mladom paru velikih mačaka. Međutim, kada se vidjelo da se radi o odraslim životinjma odlučeno je da pod nadzorom državnih organa budu prebačene u Bar:

„Ja sam dobio informaciju od nadležnih da su to tigrići. Mi smo dobili informaciju da su mali i mi ovamo raspravljamo pod kojim temperaturom mlijeko da im dajemo, kad to dođe tigrovi odrasli, a mi za njih nemamo uslova i onda smo jutros pozvali veterinarsku službu i došli su i zvali svog glavnog inspektora i pošto u Bar postoji kavez oni su prvo konstatovali da ako bi ostali četiri, pet dana, tigrica je u lošijem stanju zdravstvenom i ako bi ostala četiri, pet dana zatvorena došlo bi do pogoršanja njenog zdravstvenog stanja jer je ona u onom sklupčanom vrlo uskom prostoru, a nama bi trebalo četiri, pet dana da napravimo ozbiljno taj kavez i onda smo mi morali da nađemo rješenje i našli smo kavez odgovarajuće sigurnosti u Bar i sanitarci su u pratnji jutros utovarili u kombi u pratnji su pošli tamo i zaposnički konstatovali i zadužili čovjeka koji će da brine o njima da ih hrani dok država ne odredi šta će sa njima“.

Pejović smatra da zbog nepostojanja zakonske regulative dolazi do potencijalnih zloupotreba i podsjeća da je i on tražio dozvolu za zoološki vrt u objektu Plavnica:

„Vi znate da Crna Gora nema zoološki vrt. Očigledno je to neki individualni pokušaj iz ko zna kojih razloga. Očigledno je da država treba i zbog naraštaja i zbog ovakvih incidentnih situacija da napravi negdje zoološki vrt“.

Do sada nijesmo mogli doći do nadležnih u državi koji bi nam rekli kakva je moguća sudbina dva tigra. Na pitanje koji bi uslovi bili potrebni ukoliko bi država odlučila da zadrži dva tigra u Crnoj Gori Pejović kaže:

„Zbog naraštaja i zbog ovakvih incidentnih situacija da napravi negdje zoološki vrt. Mi smo ga imali u planu i dobili smo zabranu i mi razumijemo u svijetu to drugačije funkcioniše i ne pravi se više gradski vrtovi tipa Beograda, nego na ogromnim prostorima gdje oni žive zatvore se i životinja nema osjećaj da je zatvorena. To je taj humani aspekt, tako da mi i odobravamo njima što su nam zabranili u tom našem pokušaju“.

Sibirski tigar je najveća i najsnažnija vrsta mačke, a ujedno i najrijeđa vrsta. Ima ih svega oko dvijestotine u prirodi i oko petstorina u privatnom vlasništvu. Sibirski tigar živi u Sibiji, Usuriji i Sjevernoj Kini. Iako je direktor beogradskog Zoološkog vrta Vuk Bojović saopštio da tigrovi vrijede samo tri hiljade eura, Stojan Sekulović, koji je za njih gradio kaveze u Sutomoru, rekao je da su oni neprocjenjive vrijednosti zbog njihovog malog broja, te da bi se u Crnoj Gori mogli razmnožavati.
  • 16x9 Image

    Srđan Janković

    Nakon rada u pisanim i elektronskim medijima u Srbiji, Beograd napušta 1999. nakon gašenja ovih medija zbog pritiska tadašnjeg režima i ubistva novinara Slavka Ćuruvije. Na RSE radi od novembra 1999. godine.

XS
SM
MD
LG