Dostupni linkovi

Za ubistvo Arkana 30 godina zatvora


Obrazlažući presudu trojici prvooptuženih, predsedavajući sudskog Veća Milenko Cvijović je između ostalog kazao da su Dobrosav Gavrić, Milan Đuričić i Dragan Nikolić sa umišljajem ubili Željka Ražnatovića Arkana i još dve osobe koje su bile sa njim u društvu. Sestra Željka Ražnatovića Arkana, Jasna Diklić izjavila je novinarima u Okružnom sudu da je zadovoljna presudom i da se nada da će se jednog dana saznati istina ko je angažovao izvršioce i koja služba bezbednosti stoji iza toga:

„Mislim da je ovo za jedno trostruko ubistvo i toliko mrtvih okolo upravo presuda koja treba da glasi na ovakav način. Koje sve službe bezbednosti stoje iza toga? Sigurna sam da ću za vreme svog života ipak saznati pravu istinu.“

Prvooptuženi Gavrić i drugooptuženi Đuričić nisu se pojavili na izricanju presude, pa je sudija Cvijović najavio da će za njima biti raspisana poternica. Veljko Delibašić, advokat prvooptuženog Gavrića, za naš program kaže da će odluku suda određenije moći da komentariše nakon što dobije pisani otpravak presude. On je naglasio da je sa Gavrićem nedavno razgovarao, ali i da nije upoznat gde se on trenutno nalazi. Na pitanje da li će se Gavrić javiti policiji, budući da mu je određen pritvor, Delibašić je ovako odgovorio:

„Mislim da se neće javljati, jer i on i ja verujemo u Vrhovni sud Srbije i očekujemo da ova presuda bude ukinuta, odnosno da u konačnici dobijemo oslobađajuću presudu. Ali to će biti isključivo njegova odluka.“

Nakon izricanja ove presude jasno je da su i ovom slučaju kažnjeni samo izvršioci, ali ne i nalogodavci. Analitičar nedeljnika „Vreme“ Jovan Dulović kaže da je u ovdašnjem pravosuđu to postalo gotovo uobičajena praksa:

„To liči na jedno državno, organizovano ubistvo, gde je više nego izvesno da nalogodavci neće biti otkriveni.“
XS
SM
MD
LG