Dostupni linkovi

U eksploziji uništen mezar Alije Izetbegovića


Prema prvim rezultatima istrage, pod jedan od nišana na mezaru prvog predsjednika Predsjedništva BiH Alije Izetbegovića podmetnuta je eksplozivna naprava. U saopćenju Tužilaštva BiH navodi se da je na mjestu eksplozije nastao je krater dubine 70 cm, a meremerni nišani na grobu su oboreni. Također, oštećeno je i turbe, nekoliko nadgrobnih spomenika u blizini, a stakla na okolnim zgradama su polomljena. U eksploziji nisu oštećeni Izetbegovićevi posmrtni ostaci, niti je bilo povrijeđenih.

Direktor Sigurnosne agencije za istrage i zaštitu Sredoje Nović izjavio je kako je najvažnije da policija i tužilaštva profesionalno i hladne glave pristupe analizi ukupnog stanja:

“Mislim da treba obuhvatiti cjelokupan period od trenutka prestanka obezbjeđenja mezara gospodina Izetbegovića, pa do trenutka kad se dogodio ovaj čin.”

Napad na Izetbegovićev mezar, predsjednik SDA Sulejman Tihić ocijenio je i kao napad na BiH, mir i suživot:

“Ovo je i atak na BiH, na mir, na suživot i pokušaj destabilizacije prilika u BiH.”

Njegov stranački kolega i ministar za ljudska prava i izbjeglice BiH Mirsad Kebo sličnog je stava:

“Ovo nije vandalski, ovo je monstruozni , zločinački čin koji želi da poremeti odnose u BiH.”

Kao motive miniranja Izetbegovićevog mezara, političke partije u Federaciji navode protivljenje politici cjelovite BiH. Lider Socijeldemokreatske partije BiH Zlatko Lagumdžija kazao je kako je rušenje mezara poruka bande zločinaca i kriminalaca koji već 16. godina pokušavaju da ubiju BiH i koji žele reći da BiH ne može opstati. U Socijaldemokratskoj uniji smatraju da su počinioci i nalogodavaci imali namjeru predizborni period iskoristiti za usložnjavanje političke scene, te nacionalnu i vjersku podjelu. Narodna stranka Radom za boljitak u svom saopćenju navodi kako je napad posljedica ”prljave predizborne kampanje preko grobova mrtvih ljudi”, a koju, kažu, predvodi koalicija na čelu s Draganom Čavićem, Miloradom Dodikom i Sulejmanom Tihićem. Cilje kampanje je, tvrde u stranci Radom za boljitak, unijeti dodatnu dozu straha i nesigurnosti, te potaknuti i one koji su odlučili ostati u BiH da razmisle o odlasku.

I Partija demokratskog progresa RS-a osudila je miniranje Izetbegovićevog mezara, kao i sličnih događaja. Potpredsjednik ove stranke Zoran Đerić kazao je kako bi akt miniranja mogao biti povezan i sa pokušajem otkrivanja istine o stradanju Srba:

“Ali ono što meni kao političaru sigruno ne može da izmakne i nekoj mojoj pažnji lično je to da mislim da se, ipak, radi o pokušaju skretanja pažnje sa životnih pitanja u BiH, a posebno skretanja pažnje sa otkrivanja istine o stradanju srpskog naroda u BiH. Čini mi se da toga, u korespodenciji jednog sa drugim, ima očigledno puno.”

I visoki predstavnik u BiH Kristrijan Švarc Šiling osudio je napad, navodeći kako takav čin predstavlja izraz velikog nepoštovanja prema mrtvima, te da bi mogao ugroziti proces pomirenja u BiH.
XS
SM
MD
LG