Dostupni linkovi

Počela primjena novih pravila u saobraćaju


Kazne za prekoračenje brzine sada su mnogo veće. Za prekoračenje brzine veće do 30 km na sat kazne će iznositi od 100 do 300 konvertibilnih maraka. Dosta su rigoroznije i kazne za vožnju u alkoholisanom stanju. Dozvoljena količina alkohola je smanjena sa 0,5 na 0,3 promila za vozače A i B kategorije. Profesionalni vozači, te lica mlađa od 21 godine ne smiju imati ni kap alkohola u krvi. Pored vozača, prema zakonu, takođe ne smije sjediti osoba pod dejstvom alkohola. Ko od danas bude vozio bez upaljenih kratkih svjetala u toku čitavog dana, riskira platiti kaznu od 30 konvertibilnih maraka:

«Ne vjerujem da će mnogi moći plaćati te kazne, pošto je baš preskupo.»

«Takvim kaznama vjerujem da je jedini način da se narod koliko-toliko dotjera u red, pošto dok se po džepu ne udari, nema reda.»

«Šta ja znam, ne vjerujem, mislim da je zbrka prava i sa zakonom i sa vozačima i sa ljudima.»

Duško Rađenović, inspektor saobraćajne policije Republike Srpske:

«Smatram da će imati pozitivne efekte na bezbjednost saobraćaja, iako je od dijela nekih ljudi bilo i osporavano i smatrano nepotrebnim. Međutim, mislim da ćemo imati određenu korist, naročito kada su u pitanju preticanja i slične situacije. Osim sistema ’upali svjetlo da vidiš put’, sad koristimo i sistem ’upali svjetlo da budeš viđen’.»

Novina je i što sva lica koja se nalaze u vozilu moraju koristiti sigurnosni pojas. Nekorištenje pojasa kažnjavaće se sa 40 konvertibilnih maraka. Uvedene su i kazne od 40 konvertiblnih maraka za korišćenje mobilnog telefona bez dodatne opreme u vozilu, objašnjava Rađenović:

«To je jedna novina koja je nastala vremenom - u vrijeme pisanja starog zakona o mobilnim telefonima se nije ni razmišljalo, a kamoli da su se koristili. Novina je i da se zabranjuje naglo kretanje iz mjesta, škripanje guma i stvaranje prekomjerne buke, što također raniji zakonom nije bilo propisano. Pojavilo se kao jedna pojava koja je iritirala građane.»

Vozači mlađi od 23 godine od danas ne smiju upravljati vozilom u vremenu od 23 do 5 sati ujutro, izuzev ako se u vozilu ne nalazi lice starije od 25 godina, sa položenim vozačkim ispitom. Milenko Martinović, načelnik Odjeljenja za bezbjednost saobraćaja u Upravi policije Republike Srpske, ističe da, pored strožijih kazni, jedna od novina je i uvođenje kaznenih bodova:

«Sad je dato veće ovlašćenje policiji na licu mjesta. Policija može da izriče novčane kazne na način da će u prekršajni nalog od stranke uzeti podatke i u prekršajni nalog da unese novčanu kaznu. Može da izrekne zaštitnu mjeru i da oduzme kazneni bod. Znači, policija je dobila veliko ovlašćenje u smislu primjene novog zakona o bezbjednosti saobraćaja na putevima.»

Vozači u BiH koji za godinu sakupe deset kaznenih bodova moraće odslušati predavanja o posljedicama koje proizlaze iz nepoštivanja propisa. Onima koji zarade 15 bodova biće oduzeta vozačka dozvola na 30 dana, a u tom periodu će morati ponovo polagati vozački ispit. Prema riječima ministra komunikacija i transporta BiH Branka Dokića, u Federaciji BiH nespremni su dočekali početak primjene Zakona o bezbjednosti saobraćaja:

«U Federaciji kažu da nisu spremni da provode ovaj zakon. Ovo nije prvi slučaj da se iz Federacije insistira na nečemu na državnom nivou, pa onda poslije, kad se to i napravi, da iskazuju opstrukcije u provođenju toga što je napravljeno na državnom nivou.»

Jedan od problema koji će pratiti Zakon o bezbjednosti saobraćaj je i taj što, uprkos činjenici da je Zakon usvojen prošle godine, još nisu donesena 22 podzakonska akta predviđena Zakonom. Dokić je uvjeren da će se ovaj problem prevazići do kraja februara naredne godine.
  • 16x9 Image

    Erduan Katana

    U periodu od 1997. do 2000. godine radio za više bosanskohercegovačkih i inostranih medija. Od 2000. godine radi u dopisnišvu RSE u Banja Luci.

XS
SM
MD
LG