Dostupni linkovi

Janica bez štapa do trećeg mjesta


Na vrhu Medvednice, na Sljemenu, održan je četvrti od devet ženskih slaloma za svjetski kup – Snježna kraljica 2006. godine. Sudjelovalo je 65 natjecateljica, fond nagrada je 165.000 eura, a slalom je izravno prenosilo 11 evropskih televizija.
Austrijanka Marlies Schild je slavila s rezultatom 1:53.63, druga je bila njezina sunarodnjakinja Kathrin Zettel (1:54.07), dok se Janica Kostelić sa sedmog mjesta iz prve vožnje probila do treće pozicije. Nika Fleiss je na koncu zauzela 12. mjesto s rezultatom 1:57.41, dok je Ana Jelušić bila 25. (1:58.18).

Na 24. rođendan najuspješnije hrvatske skijašice Janice Kostelić, na Crvenom spustu na kojem je kao djevojčica prvi puta stala na skije, održan je ženski slalom za svjetski kup – Snježna kraljica 2006. Slalom je pratilo 25.000 gledatelja koji su, usprkos gustom snijegu i time da na Sljemenu vlada suhi, odnosno bezalkoholni režim, žestoko navijali. Na Sljemenu je i bilo i preko 450 novinara, a 11 evropskih televizija izravno je prenosilo današnja zbivanja na zagrebačkoj gori. Ovo je jedini svjetski slalom u neposrednoj blizini velegrada.

Natjecateljice, njih 65, spavale su u jednom od najluksuznijih zagrebačkih hotela sa takozvanim nebeskim krevetima sa zračnom cirkulacijom i nebeskim tuševima sa dvije masažne glave. Do staze su ih dovozili u vozilima sa rotirajućim svjetlima. Fond nagrada je najviši među svim slalomima svjetskog prvenstva – čak 165.000 eura, od čega 60.000 ide pobjednici. Ovakav smještaj i tretman, visoke nagrade, organizacija do sada bez i jedne zamjerke, i nije čudo da su natjecateljice zadovoljne Snježnom kraljicom. Glasnogovrnik slaloma Ozren Mueller:

„Djevojke su oduševljene. Rekle su da bi se sve tehničke discipline trebale odvijati u Zagrebu, a brze discipline u St. Mauritzu, Val D'Isereu ili u Cortini d’Ampezo.“

O današnjem slalomu i Ivica Kostelić:

„Objektivno, ovo je najbolja utrka u svijetu što se tiče organizacije. Fali joj tradicija i uhodanost, ali to nije nikakav problem, to će se dobiti nakon što ćemo nekoliko godina organizirati takve utrke. Ako to uspoređujemo sa Kitzbühelom i tako dalje, tamo postoji ta jedna atmosfera, ali ne osjeća se da cijeli jedan grad zapravo diše za tu utrku.“

Najskuplje karte u do kraja ispunjenoj VIP loži stajale su 1.000 eura. Zagrebačkom gradonačelniku Milanu Bandiću, bez čije manijakalne energije vjerojantno ne bi bilo svjetskog kupa na Sljemenu, pridružili su se gradonačelnici Sarajeva, Podgorice, Budimpešte i Maribora. Izvan protokola, navijači iz svih krajeva Hrvatske imali su svoja očekivanja:

„Vatreni smo navijači Janice Kostelić. Mislim da je ovo najmanje što možemo napraviti – da joj odamo počast za sve ono što je napravila za Hrvatsku. Zato smo ovdje na Sljemenu. Janice, sretan ti rođendan!“

„Bit će ludo! Bolje nego prošle godine. Očekujemo Janicu na postolju, a ove dvije djevojke među prvih deset.“

„Mi kao Riječani najviše navijamo za Anu Jelušić, ali neka sve zajedno budu dobre.“
XS
SM
MD
LG