Dostupni linkovi

Južna i Sjeverna Koreja zabrinute zbog radioaktivnih padavina


Mnoge škole u Južnoj Koreji danas su bile zatvorene zbog kiše, jer roditelji strahuju da bi kiša, usled nuklearne krize u Japanu, mogla biti radioaktivne.

Zbog kiše je više od 130 osnovnih škola i vrtića oko Seula, u provinciji Gjeonđi, bilo zatvoreno odlukom lokalnih vlasti. To je "preventivna mjera, radi bezbjednosti đaka", rekao je portparol kancelarije za obrazovna pitanja provincije Gjeonđi.

Kancelarija je juče zatražila da se škole zatvore na jedan dan ili da se časovi skrate zbog "sve veće uznemirenosti roditelja i đaka".U drugoj provinciji, Sjevernom Čungčeongu, otkazane su aktivnosti na otvorenom prostoru - fudbal i bejzbol.

Južna Koreja je jedan od najbližih susjeda Japanu, zemlji koju su 11. marta prvo pogodili katastrofalni zemljotres i cunami, a potom - kao posljedica - i nuklearna kriza, usled teškog oštećenja atomske centrale Fukušima 1 na sjeveroistočnoj obali.

U Južnoj Koreji zabrinutost raste još od ponedeljka, kada je meteorološka agencija javila da bi jugoistočni vjetar mogao donijeti radioaktivne elemente iz Fukušime 1.
XS
SM
MD
LG