Dostupni linkovi

Treba li Balkan strahovati od radijacije iz Japana



(Fotogalerija: Japan, nuklearna havarija, ožujak 2011)


Mirjana Rakela

Posljednja mjerenja pokazuju da je razina radioaktivnog joda u moru pored Fukušime gotovo 4.500 puta veća od dozvoljene. UN-ove agencije za zaštitu zdravlja i Agencija za atomsku energiju preporučuju japanskoj Vladi daljnju evakuaciju stanovnika iz radijusa od gotovo 40 kilometara od nuklearke.

Područje oko Černobila, 25 godina nakon katastrofe, za koju je javnost saznala tek nakon nekoliko dana (jer su tadašnje sovjetske vlasti krile informaciju o nesreći), danas izgleda kao zona duhova.

U području oko takozvane „zone izuzeća“ deseci su napuštenih sela, kuće su zarasle u travu, ali, usprkos radijaciji, koja je i danas više nego je dopušteno, neki su se vratili, kaže direktorica ukrajinskog servisa našeg radija, Irena Chalupa.

Jedan od svjetskih stručnjaka, profesor Yury Bandazhevsky, koji je zbog oštre kritike bjeloruskih vlasti, a radi njihove pasivnosti nakon katastrofe u Černobilu, bio uhapšen 1999. godine, kaže za RSE kako itekako zabrinut razvojem događaja u Fukušimi.

Chalupa i Bandazhevsky kažu kako černobiljska iskustva trebaju biti pouka.

Nema mjesta panici


Radioaktivne čestice iz Japana stigle su u Srbiju, međutim, nadležne službe tvrde da njihova količina ne predstavlja bilo kakvu opasnost po zdravlje građana.

Agencija za zaštitu od ionizirajućeg zračenja, na svom sajtu, svakodnevno objavljuje rezultate najnovijih mjerenja. Učestali su i pozivi građana, ali, kako kažu u Agenciji, nije primjetna veća zabrinutost, niti panika, prenosi Nebojša Grabež u tekstu Zanemarljive količine radioaktivnih čestica u Srbiji.

U Hrvatskoj se proteklih dana s pojačanom pozornošću pratila vijest o kvaru u nuklearnoj elektrani Krško, udaljenoj samo 30-tak kilometara od Zagreba. Nuklearka je bila izvan pogona punih sedam dana, od 23. do 30 ožujka.

Ustanovljeno je i otklonjeno više kvarova, štete se još zbrajaju, a u Krškom tvrde da štetnog utjecaja na ljude i okoliš nije bilo.

No, zbog katastrofe u Japanu, bojaznost je povećana i hrvatske građane puno više brine sigurnost Krškog i neriješeno pitanje nuklearnog otpada iz te elektrane, nego li radijacija iz Japana, prenosi Ankica Barbir Mladinović u tekstu Hrvati zabrinutiji radi Krškog nego zbog Fukushime.

Poput Zagrepčana, i građani Crne Gore nisu previše zabrinuti zbog mogućih radioaktivnih tvari, imaju i druge brige. Esadu Krciću kazali su da su ipak tisućama kilometara udaljeni od Fukušime:




Građani BiH ne strahuju previše, jer kako su rekli Žani Kovačević, kad su preživjeli rat, ne može im doći glave ni radijacija:

Katastrofa u Japanu






Sve o posljedicama zemljotresa i cunamija i nastojanjima japanskih vlasti da spriječe nuklearnu katastrofu

O teškoj tragediji koja je zadesila Japan zbog cunamija i zemljotresa, o tome kako su građani sve to doživjeli, da li strahuju od novih potresa i kakva je generalno situacija u toj zemlji, iz prve ruke za Radio Slobodna Evropa govore Jadranka Stojaković, bh. pjevačica koja godinama živi u Japanu i Damir Šagolj, fotoreporter novinske agencije Reuters.

Jadranka Stojaković, kazala nam je kako Japan izgleda kao da su se dva najveća rata desila.

Šagolj kaže da je humanitarna situacija na sjeveroistoku te zemlje, koji je najviše pogođen prošlonedjeljnim zemljotresom i cunamijem, izuzetno teška.

Britanski nuklearni fizičar Frank Barnaby takođe u intervjuu za Radio Slobodna Evropa kaže kako se treba nadati da Fukušima neće nadmašiti Černobil.Sve o posljedicama zemljotresa i cunamija i nastojanjima japanskih vlasti da spriječe nuklearnu katastrofu
XS
SM
MD
LG