Dostupni linkovi

Radioaktivnost u Pacifiku preko dozvoljene


Reaktor 4 u nuklearki Fukušima, mart 2011
Reaktor 4 u nuklearki Fukušima, mart 2011
Tokijska elektroenergetska kompanija "Tepko", koja radi na održavanju zemljotresom oštećene nuklearke "Fukušima", izmjerila je nivo radioaktivnog joda u vodama Pacifika oko Japana koji je premašio dozvoljenu granicu 1.250 puta.

Ta kompanija, koja je nekoliko stotina metara udaljena od obale, u blizini reaktora 1 nuklearke, detektovala je prekomjerne količine radioaktivnog joda 131, rekao je neimenovani zvaničnik japanske Agencije za nuklearnu i industrijsku bezbednost (NISA) agenciji Frans pres.

Portparol NISA Hidehiko Nišijama izjavio je, međutim, da je nivo radijacije "relativno visok", ali da će njegov uticaj na morski život i hranu iz mora biti neznatan, jer će se radioaktivne čestice "u znatnoj mjeri rastvoriti" dok ih morske vrste budu konzumirale.

Novi podaci o radioaktivnom zagađenju morske vode znatno su veći od prethodnih, s obzirom na to da je u četvrtak radijacija bila veća od dozvoljene "samo" 145 puta.

Organizacija za zaštitu životne sredine je, u međuvremenu, saopštila da su njeni stručnjaci počeli da prate nivoe zračenja u blizini Fukušime na sjeveroistoku Japana, pošto smatraju da japanske vlasti umanjuju opasnosti i količinu radioaktivnog zagađenja.

Nestalih i poginulih preko 24.000


Nuklearna kriza u Japanu se pojačala pošto je u petak nagoviješteno da postoji opasnost da je došlo do oštećenja suda u kojem se nalazi reaktor 3, što ukazuje da bi radioaktivno zagađenje moglo da bude veće nego što se prethodno mislilo.

Japanske vlasti, međutim, opravdavaju odluku da ne evakuišu stanovništvo iz šireg kruga oko postrojenja. Zona evakuacije je za sada u krugu od 20 kilometara.

U elektrani "Fukušima" u su toku radovi na upumpavanju svježe vode kako bi se ohladila pregrejana jezgra reaktora, a odustalo se od korišćenja morske vode, jer so može da dovede do korozije opreme.

Broj poginulih i nestalih, nakon zemljotresa jačine 8,9 stepeni Rihterove skale i cunamija koji su pogodili sjeveroistok Japana 11. marta, premašio je 24 000.

Strahuje se da će broj žrtava da i dalje raste nakon katastrofe u kojoj su cijeli gradovi nestali u talasima Tihog okeana, na sjeveru ostrva Honšu.

Japanska nacionalna policijska agencija saopštila je da je potvrđeno da je 9 408 poginulo, a 14 716 je nestalo, dok je više od 2 700 povrijeđeno.

Ovo je najveća prirodna nepogoda koja je pogodila Japan od velikog zemljotresa u dolini Kanto 1923. godine kada je poginulo više od 142 000 ljudi.

Stotine hiljada Japanaca moralo je da napusti svoje domove i sada žive u prihvatnim centrima.

Katastrofa u Japanu






Sve o posljedicama zemljotresa i cunamija i nastojanjima japanskih vlasti da spriječe nuklearnu katastrofu

O teškoj tragediji koja je zadesila Japan zbog cunamija i zemljotresa, o tome kako su građani sve to doživjeli, da li strahuju od novih potresa i kakva je generalno situacija u toj zemlji, iz prve ruke za Radio Slobodna Evropa govore Jadranka Stojaković, bh. pjevačica koja godinama živi u Japanu i Damir Šagolj, fotoreporter novinske agencije Reuters.

Jadranka Stojaković, kazala nam je kako Japan izgleda kao da su se dva najveća rata desila.

Šagolj kaže da je humanitarna situacija na sjeveroistoku te zemlje, koji je najviše pogođen prošlonedjeljnim zemljotresom i cunamijem, izuzetno teška.

Britanski nuklearni fizičar Frank Barnaby takođe u intervjuu za Radio Slobodna Evropa kaže kako se treba nadati da Fukušima neće nadmašiti Černobil.Sve o posljedicama zemljotresa i cunamija i nastojanjima japanskih vlasti da spriječe nuklearnu katastrofu
XS
SM
MD
LG