Dostupni linkovi

Japan: Radijacija u moru veća za nekoliko tisuća puta


Beba koji je rođen 15. marta testirana je na eventualnu nuklearnu radijaciju, Fukušima prefektura, 31. mart 2011.
Beba koji je rođen 15. marta testirana je na eventualnu nuklearnu radijaciju, Fukušima prefektura, 31. mart 2011.
Raste pritisak u Japanu da se proširi područje evakuacije oko nuklearke Fukušima jer je radijacija u moru viša za gotovo četiri i po tisuće puta.

U radijusu od 20 kilometara do sada je evakuirano oko 70 tisuća ljudi, a procjenjuje se da bi ih trebalo iseliti više od sto tisuća.

Broj mrtvih i nestalih u katastrofalnom potresu i tsunamiju koji je pogodio Japan porastao je na više od 27 tisuća.

No zbog oštećenja nuklearke Fukushima situacija je izuzetno teška za one koji su preživjeli. Radijacija je sve viša i opasna je za ljude. Glavni tajnik vlade Yukio Edano je priznao:

Žena se testira na moguće nuklearno zračenje, Fukušima prefektura, 29. mart 2011.
“Ako se situacija bude pogoršavala morati ćemo razmotriti mogućnost evakuacije. Kontrolirati ćemo radijaciju u zraku, i ako ona bude ugrožavala zdravlje ljudi reagirati ćemo bez ikakve odgode”.


Međunarodna Agencija za nuklearku energiju ( IAEA) saopćila je da je radijacija u selu Iitate , 40 kilometara do nuklearke premašila dopuštenu razinu i da bi se to područje trebalo evakuirati.

Kako iz dana u dan raste količina radioaktivnog joda stručnjaci upozoravaju da je očito inžinjeri još nisu uspijeli zastaviti curenje radiokativnog materijala

Prvi pregled Gajgerovim brojačem

Francuska koja je najzavisnija od nuklearne energije poslala je u Japan svoje eksperte, SAD i Njemačka ponudile su posebne robote za rad i sanaciju u Fukushimi.

Zabrinutost u svijetu zbog povišne radijacija raste, posebno nakon što je u Sinagapuru utvrđeno da je u povrću koje se uvozi iz Japana radijacija devet puta viša od dopuštene, a na zapadnoj obali SAD u mlijeku je zabilježana minimalna razina radijacije.

Kontaminirano mlijeko bilo je jedno od najvećih uzroka raka štitnjače nakon nuklearne nesreće u Černobilu 1986.

Japan je zabranio odmah proizvodnju mlijeka i mliječnih proizvode iz područja u blizini oštećene nuklearna elektrane, 240 km sjeverno od Tokija.

Zaustavljen je i izvoz povrća. No hrana čini samo jedan posto japanskog izvoza, pa će posljedice po japansku ekonomiju biti daleko veće, a budžetki defici mogao bi premašiti pet tisuća milijardi dolara..

U Tokijo je stigao i francuski predsjednik Nicolas Sarkozy želeći dati podršku Japancima, ali istaknuti da svijet do kraja godine mora imati nove standarde u nuklearnoj indistruji.

Najavio je i poseban samit G20 o nukleanoj energiji u maju.

Da Japan živi u izvanrednim uvjetima pokazuje i podatak da je jedna majka svoju tek rođenu kćerkcu umjesto na prvi pregled kod pedijatra odvela na pregled Gajgerovim brojačem.

Katastrofa u Japanu






Sve o posljedicama zemljotresa i cunamija i nastojanjima japanskih vlasti da spriječe nuklearnu katastrofu

O teškoj tragediji koja je zadesila Japan zbog cunamija i zemljotresa, o tome kako su građani sve to doživjeli, da li strahuju od novih potresa i kakva je generalno situacija u toj zemlji, iz prve ruke za Radio Slobodna Evropa govore Jadranka Stojaković, bh. pjevačica koja godinama živi u Japanu i Damir Šagolj, fotoreporter novinske agencije Reuters.

Jadranka Stojaković, kazala nam je kako Japan izgleda kao da su se dva najveća rata desila.

Šagolj kaže da je humanitarna situacija na sjeveroistoku te zemlje, koji je najviše pogođen prošlonedjeljnim zemljotresom i cunamijem, izuzetno teška.

Britanski nuklearni fizičar Frank Barnaby takođe u intervjuu za Radio Slobodna Evropa kaže kako se treba nadati da Fukušima neće nadmašiti Černobil.Sve o posljedicama zemljotresa i cunamija i nastojanjima japanskih vlasti da spriječe nuklearnu katastrofu
XS
SM
MD
LG