Dostupni linkovi

Britanija neće dati imunitet prebeglom libijskom ministru



Libijski ministar spoljnih poslova Musa Kusa, koji je juče prebegao u London, neće dobiti imunitet od britanskog niti od međunarodnog pravosuđa, izjavio je danas britanski šef diplomatije Vilijam Hejg (William Hague).

"Britansko pravosuđe ni međunarodno pravosuđe neće Musi Kusi dati imunitet. On trenutno svojevoljno razgovara s britanskim zvaničnicima", rekao je Hejg u Londonu.

On je ocenio da Kusina ostavka pokazuje da je Gadafijev režim, koji je već pretrpeo znatne gubitke kadrova, "podeljen, da je pod pritiskom i da se urušava".

"Gadafi treba da se pita ko će sledeći da ga napusti", dodao je Hejg.

Kusa, jedan od najbližih saradnika libijskog lidera Moamera Gadafija koji je bio na čelu libijske obaveštajne službe od 1994. do 2009. godine pre nego što je postao ministar inostranih poslova, juče je stigao u Britaniju i, kako je saopštilo britansko ministarstvo spoljnih poslova, rekao da podnosi ostavku.

Portparol libijske vlade demantovao je juče ove navode rekavši da je Musa Kusa u diplomatskoj misiji i da nije prebegao.

Hejg je danas ponovio da je Kusa juče došao svojevoljno u Britaniju, i da je rekao da će podneti ostavku.

Hejg je naglasio da je Gadafijev režim izgubio svaki legitimitet i još jednom pozvao bliske saradnike libijskog vođe da ga napuste i da se angažuju za bolju budućnost Libije.
XS
SM
MD
LG