Dostupni linkovi

EU traži od Srbije da 'opipljivo' poboljša izborni proces


Visoki predstavnik EU za spoljnu i bezbednosnu politiku Žozep Borelj
Visoki predstavnik EU za spoljnu i bezbednosnu politiku Žozep Borelj

Visoki predstavnik EU Žozep Borelj (Josep Borrell) i komesar za proširenje Oliver Varhelji (Varhelyi) pozvali su u utorak Srbiju da "opipljivo unapredi" izborni proces pošto su međunarodni posmatrači kritikovali način na koji su održani izbori 17. decembra

"Očekujemo da nadležni nacionalni organi na transparentan način istraže verodostojne prijave o nepravilnostima. Ovo uključuje i navode vezane za lokalne izbore u Beogradu i drugim opštinama", navodi se u njihovom saopštenju.

Oni su naveli da su uzeli u obzir preliminarne nalaze i zaključke međunarodnih posmatrača OEBS-ove Kancelarija za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR) koja je ocenila da su izbore u Srbiji obeležile su ozbiljne neregularnosti, zloupotreba javnih sredstava, medijska dominacija predsednika države Aleksandra Vučića, negativna kampanja i širenje straha.

"U svetlu ovih preliminarnih nalaza i zaključaka, sa zabrinutošću zaključujemo da izborni proces zahteva opipljivo unapređenje i dalju reformu, jer je pravilno funkcionisanje demokratskih institucija Srbije u srži procesa pridruživanja Srbije EU", naveli su Borelj i Varhelji.

Takođe su pozvali srpsko političko rukovodstvo da "obezbedi konstruktivan, inkluzivan dijalog širom političkog spektra".

EU očekuje konačan izveštaj OEBS/ODIHR-a i preporuke za sledeće izbore, koje bi trebalo sprovesti što je pre moguće i mnogo pre narednih izbora, naveli su visoki evropski zvaničnici.

Prema preliminarnim rezultatima Gradske izborne komisije, na lokalnim izborima u Beogradu lista Srpske napredne stranke osvojila je 49 mandata, a lista proevropskih opozicionih stranaka "Srbija protiv nasilja" 42 mandata. Treća je koalicija desno orijentisanih stranaka NADA sa sedam mandata. Šest mandata je osvojila koalicija oko Socijalističke partije Srbije, kao i proruska desničarska lista Branimira Nestorovića "Mi glas iz naroda".

Koalicija "Srbija protiv nasilja" u utorak je ponovila zahteve da se ponište beogradski izbori i raspišu novi, tvrdeći da je pobeda vladajuće Srpske napredne stranke (SNS) u Beogradu rezultat izborne krađe.

Sumnje u regularnost izbornog procesa iznela je i evropska poslanica Viola fon Kramon (von Cramon), članica posmatračke misije Evropskog parlamenta na izborima u Srbiji.

"Svedoci smo slučajeva organizovanog dovođenja birača iz Republike Srpske i zastrašivanja birača. Apsolutno smo očekivali više demokratske standarde od zemlje kandidata za članstvo u EU, koja pregovara o članstvu u EU. Potreban je međunarodni nadzor i puna istraga", navela je Fon Kramon na mreži X.

XS
SM
MD
LG