Dostupni linkovi

Lajčak se sastao sa Vučićem usred novog spora oko registarskih tablica na Kosovu


Lajčak i Vučić tokom susreta u Beogradu u avgustu 2022.
Lajčak i Vučić tokom susreta u Beogradu u avgustu 2022.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se 4. novembra u Beogradu sa Miroslavom Lajčakom, specijalnim predstavnikom Evropske unije za dijalog Srbije i Kosova druga regionalna pitanja Zapadnog Balkana.

Kako je ranije rečeno iz Predsedništva Srbije nakon sastanka nisu najavljena obraćanja medijima. Nisu navedene ni teme sastanka.

Premijerka Srbije Ana Brnabić je u četvrtak u Berlinu posle samita Berlinskog procesa novinarima rekla da je odvojeno razgovarala sa šefom evropske diplomatije Žozepom Borelom i sa Lajčakom o problemu preregistracije vozila sa srpskim tablicama na Kosovu.

Lajčak je u Beogradu boravio pre dve nedelje, kada je naveo da je sa Vučićem nastavio "otvorene i ozbiljne razgovore" o normalizaciji odnosa Srbije i Kosova.

U međuvremenu, srpski policajci u opštinama na severu odbili su da uručuju opomene vlasnicima automobila sa KM (Kosovska Mitrovica) tablicama, što je prva faza plana kosovskih vlasti u postupku preregistracije vozila koje organi Srbije izdaju sa oznakama gradova na Kosovu.

Zbog odbijanja da sprovede službenu odluku 3. novembra je suspendovan direktor Regionalne direkcije policije za region Sever Nenad Đurić. Iz Srpske liste odgovorili su podrškom policajcima sa severa i predlogom napuštanja svih kosovskih institucija.

Vlada Kosova je 1. novembra započela sprovođenje plana o preregistraciji vozila sa oznakama gradova na Kosovu koje izdaju organi Srbije. Radi se uglavnom o KM tablicama koje su za Kosovo nelegalne ali su se do sada tolerisale isključivo u opštinama na severu, gde živi većinsko srpsko stanovništvo – Severnoj Mitrovici, Leposaviću, Zubinom Potoku i Zvečanu.

Aktuelni plan Vlade Kosova je da se proces preregistracije na RKS (Republika Kosovo) obavi u tri faze - u prvoj se vozači opominju, u drugoj mogu platiti kazne od 150 evra, dok će se u trećoj izdavati probne tablice. Plan je i da se od 21. aprila 2023. mogu koristiti isključivo RKS tablice.

Sve o ulazno-izlaznim dokumentima Srbije i Kosova
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:45 0:00

XS
SM
MD
LG