Dostupni linkovi

Suspendovan direktor Policije za sever Kosova


Kosovska policija u Mitrovici, oktobar 2022.
Kosovska policija u Mitrovici, oktobar 2022.

Vršilac dužnosti generalnog direktora Policije Kosova je suspendovao direktora Policije za region sever Nenada Đurića na predlog Inspektorata Policije Kosova, jer je odbio da sprovodi službene odluke, saopšteno je iz policije Kosova 3. novembra.

“Kosovska policija će nastaviti svoje obaveze u sprovođenju zakonskih zadataka i ovlašćenja, profesionalno i u službi zemlje i svih građana bez razlike”, navodi se u saopštenju i dodaje da se neće tolerisati akcije zaposlenih koje su u suprotnosti sa zakonskim odredbama i administrativnim uputstvima Policije Kosova.

Dan ranije, 2. novembra Đurić je saopštio da policajci iz redova srpske zajednice neće deliti opomene vlasnicima automobila sa KM (Kosovska Mitrovica) tablicama.

Inspektorat Policije Kosova (IPK) je nekoliko sati ranije preporučio suspenziju direktora policije za region sever, koji nije sproveo odluku Vlade Kosova da se vlasnicima automobila sa KM (Kosovska Mitrovica) tablicama uručuje opomene.

Uručivanje opomena vlasnicima automobila sa oznakama gradova na Kosovu koje izdaje Srbija, deo je plana Vlade Kosova o preregistraciji na RKS (Republika Kosovo) tablice.

Predviđeno je da se taj plan realizuje uz pomoć kosovske policije u tri faze od 1. novembra do 21. aprila 2023.

U prvoj fazi vozači treba da se opominju, u drugoj mogu platiti kazne od 150 evra, dok će se u trećoj izdavati probne tablice.

Međutim, Đurić je rekao da tu ne mogu da sprovode srpski policajci jer je “politička i uperena prevashodno protiv srpske zajednice”. Dodao je da su na "sever poslate patrole saobraćajne jedinice iz Prištine, kako bi vršile pritisak".

Registarske oznake gradova na Kosovu kao što su KM su za Kosovo nelegalne ali su se se do sada tolerisale isključivo u opštinama na severu, gde živi većinsko srpsko stanovništvo.

Prvi dan opomena: Dileme i primedbe na registarske tablice
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:26 0:00

Ovakvu odluku policajaca na severu je podržala Srpska lista, vodeća partija Srba koja ima podršku Beograda.

Igor Simić iz Srpske liste, inače poslanik u Skupštini Kosova, je 2. novembra izjavio kako pripadnici srpske zajednice ne žele da preregistruju vozila na RKS, te ponovio da će izricanje prvih novčanih kazni biti povod “za oštar odgovor i snažan otpor svim demokratskim sredstvima”.

“Šta će se iz toga izroditi, ne mogu da predvidim u ovom trenutku”, rekao je on.

Pitanje preregistracije automobila je 31. jula izazvalo tenzije na severu Kosova, kada su lokalni Srbi podigli barikade. Zbog toga je Kosovo, na incijativu međunarodne zajednice i u cilju deeskalacije situacije, odložila odluku o preregistraciji na mesec dana.

Sjedinjene Države i Evropska unija su sada ponovo od Kosova zatražile da odloži ovo pitanje na još deset meseci. S druge strane, zvanični Beograd traži dogovor po ovom pitanju, odnosno da se u upotrebu vrate statusno neutralne KS tablice.

XS
SM
MD
LG