Dostupni linkovi

U Evropskom parlamentu nastavak pregovora sa Srbijom uslovljen sankcijama protiv Rusije


Spoljnopolitčki komitet Evropskog parlamenta (EP) je 13. oktobra izglasao izveštaj u kojem se traži da se pristupni pregovori sa Srbijom uslove usklađivanjem zemlje sa sankcijama Evropske unije (EU) protiv Rusije.

"Ističući da bi EU trebalo da da prioritet usklađivanju zemalja pristupnica sa zajedničkom spoljnom i bezbednosnom politikom EU, pristupni pregovori sa Srbijom trebalo bi da napreduju samo ako se zemlja uskladi sa sankcijama EU protiv Rusije i ostvari značajan napredak u reformama vezanim za EU", stoji u konačnoj izglasanoj verziji.

Ovim izveštajem se takođe traži da se preispitaju svi fondovi EU za Srbiju, kako bi se osiguralo da "svi rashodi EU budu u potpunosti u skladu sa sopstvenim strateškim ciljevima i interesima".

Srbija je, uz Tursku, jedina zemlja kandidat za punopravno članstvo u EU koja nije uvela sankcije Rusiji, kao odgovor na agresiju u Ukrajini.

Brisel redovno poziva Srbiju da usaglasi spoljnu politiku sa politikama EU, naročito kada su u pitanju restriktivne mere protiv Rusije.

U poslednjem godišnjem izvetštaju Evropske komisije zabeležen je "značajan" pad Srbije u usklađivanju sa spoljnom politikom EU.

Radi se o izveštaju koji se odnosi na novu strategiju u procesu proširenja.

Između ostalog, ističe se da nema alternative za zamenu proširenja, kao i neophodnost da se EU reformiše u donošenju odluka oko proširenja, te da bi pristupni pregovori trebalo da budu završeni do kraja tekuće decenije.

"Povlačenje i stagnacija u reformskom procesu sankcionisati u realnom vremenu", navodi se u izglasanom izveštaju.

Autor izveštaja, evropski zasupnik Tonino Picula je nakon glasanja izjavio da EU mora ostati otvoren projekat, ako želi da se razvija kao uticajan model saradnje između demokratija na globalnoj sceni.

"EU treba da pronađe efikasniji mehanizam za prevazilaženje trenutnih unutrašnjih i spoljnih prepreka. Međutim, reforma EU može i mora da ide ruku pod ruku sa njenim daljim proširenjem. Ovi ciljevi nisu kontradiktorni. Naš odgovor mora biti principijelna, sveobuhvatna, brza i efikasna nova strategija proširenja", naveo je Picula.

Ovaj izveštaj će kasnije biti izglasan na plenarnoj sednici Evropskog parlamenta, kada dobija verziju Rezolucije. Rezolucije Evropskog parlamenta nisu politički, ni zakonski obavezne za države članice EU, niti ostale evropske institucije.

XS
SM
MD
LG