Dostupni linkovi

Varhelyi najavio mogućnost da Srbija ne otvori nijedan klaster ove godine


Evropski komesar za proširenje Oliver Varhelyi
Evropski komesar za proširenje Oliver Varhelyi

Evropski komesar za proširenje Oliver Varhelyi je nagovestio mogućnost da Srbija ove godine ne otvori nijedan klaster u pristupnim pregovorima, zbog neusklađivanja sa spoljnom politikom, naročito po pitanju snakcija protiv Rusije.

Varhelyi je objasnio da u skladu sa metodologijom u pristupnim pregovorima, proceš se ne može sam po sebi obustaviti zbog spoljne politike ali da je u trenutom geopolitčkom kotesktu, to vema važan elemenat za države članice Evropske unije (EU).

Usklađivanje sa snakcijama protiv Rusije, kaže on, će uticati na tempo procesa pregovora o članstvu između Srbije i EU.

"Imamo još jedan klaster koji bi mogao da se otvori ali nema uslova da se radi sa tim u Savetu EU jer države članice su veoma privržene tom pitanju (usklađivanju sa spoljnom politikom), posebno kada su Evropi potrebni njeni saveznici da pomognu. Srbija nam treba da nam pomogne", poruči je Varhelyi.

Naime u poslednjem izveštaju o Srbiji, Evropska komisija je potvrdila preporuku da se može otvoriti klaster 3 u pristupnim pregovorima. Ovaj klaster se odnosi na konkurentnost i inkluzivni rast i mogao bi u princpu da se otvori u decembru ove godine.

Međutim, sada, diplomatski izvori tvrde da će 2022. godina proći bez ikakvog pomaka u pristupnim pregovorima, upravo zbog odnosa Srbije sa Rusijom.

Evropski komesar Oliver Varhelyi je potvrdio da je Srbija nazadovala, te je poručio da ako Srbija želi da ubrza proces pristupanja, trebala bi se pozabaviti pitanjem usklađivanja sa spoljnom politikom EU, i time bi se stvorila pozitivna atmosfera među državama članicama.

Poslednji put je Srbija otvorila klaster četiri koji se odnosi na zelenu agendu, u decembru 2021., odnosno pre rata u Ukrajini.

Evropska unija u principu ne suspenduje formlano pristupne pregovore.

Međutim oni se mogu smatrati "zamrznutim" kada u određenom periodu nema nikakvog pomaka.

XS
SM
MD
LG