Dostupni linkovi

Šef NATO-a pozvao Rusiju da IAEA-i dozvoli pristup elektrani Zaporožje


Jens Stoltenberg na pres-konferenciji u Briselu, 17. august 2022.
Jens Stoltenberg na pres-konferenciji u Briselu, 17. august 2022.

Šef NATO-a hitno je pozvao Rusiju da dozvoli inspektorima Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) posjetu ukrajinskoj nuklearnoj elektrani Zaporožje u vrijeme sve veće zabrinutosti za sigurnost tog postrojenja uslijed ruske invazije na Ukrajinu.

Jens Stoltenberg je novinarima u Briselu 17. avgusta takođe rekao da Rusija treba odmah povući sve svoje trupe iz elektrane, koju je ruska vojska zauzela u martu.

Zauzimanje elektrane od strane Rusije "predstavlja ozbiljnu prijetnju sigurnosti i sigurnosti ovog objekta i povećava rizik od nuklearne nesreće ili incidenta", rekao je on.

"Hitno dozvoliti inspekciju Međunarodne agencije za atomsku energiju i osigurati povlačenje svih ruskih snaga", dodao je on.

Kijev navodi da ruske trupe najveću nuklearnu elektranu u Evropi koriste kao vojnu bazu, uključujući i za skladištenje opasnog oružja, te vrše granatiranja na tom području.

Četrdeset dvije zemlje su 14. augusta osudile invaziju Rusije na Ukrajinu i rekle da prisustvo ruskih vojnih snaga u Zaporožju onemogućava vlasti da održe obaveze u pogledu nuklearne i radijacijske sigurnosti.

Iscrpljeni ukrajinski radnici u elektrani žale se da ih drže na nišanu, a operater elektrane, Enerhoatom, izvijestio je da Rusija priprema rizičan manevar kako bi preusmjerila proizvodnju energije u Zaporožju na mrežu koju kontroliše Rusija.

Rusija ne poriče da je njena vojska u elektrani, ali osporava tvrdnje da je granatirala to područje. Umjesto toga, Moskva krivi ukrajinske snage za ispaljivanje artiljerijskih granata na tom području, što zvaničnici u Kijevu negiraju.

Rat u Ukrajini

Priče, analize, foto i video zapisi o ratu u Ukrajini.

XS
SM
MD
LG