Dostupni linkovi

Ukrajinski nuklearni operater optužuje ruske hakere za napad na njegovu web stranicu


Energoatom je ključan za trenutnu situaciju oko Zaporožja i ukrajinskih i međunarodnih napora da se zaštite od nuklearne katastrofe u postrojenju.

Ukrajinski državni nuklearni operater Energoatom rekao je 16. augusta da su ruski hakeri pokrenuli višesatni napad na njegovu web stranicu, ali je rekao da su veliki problemi izbjegnuti.

Za napad je okrivila, kako se navodi, rusku grupu pod nazivom "narodnaja kiberarmija" ili "popularna sajber armija".

Ruske trupe pokrenule su invaziju na Ukrajinu u punom obimu krajem februara, nakon osam godina "hibridnog ratovanja" koje je uključivalo dezinformacije i hakovanje, uz podršku naoružanim separatistima u istočnoj Ukrajini nakon okupacije i aneksije Krima 2014. godine.

Energoatom je uvučen u sukob od prvih dana dok su ruske trupe zauzele nuklearnu elektranu u Zaporožju i druga nuklearna postrojenja.

"Rusi su pokrenuli sajber napad bez presedana na službenu web stranicu Energoatoma", objavila je kompanija na svojoj Facebook stranici.

Napad je nazvao "najmoćnijim hakerskim napadom" na svoju stranicu od početka invazije.

Navodi se da je ruska grupa zapošljavala "7,25 miliona korisnika botova koji su tri sata simulirali stotine miliona pregleda početne stranice kompanije".

Međutim, navodi se da rad stranice nije bio "značajno" pogođen i da korisnici nisu bili svjesni pokušaja prekida rada.

Energoatom je ključan za trenutnu zabrinutost oko Zaporožja i ukrajinskih i međunarodnih napora da se zaštite od nuklearne katastrofe u postrojenju, uključujući napore da se omogući stručnjacima Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) da posjete lokaciju.

Postrojenje je pod kontrolom ruskih snaga od marta.

XS
SM
MD
LG