Dostupni linkovi

Ukrajina pojačava kontraofanzivu da povrati Herson, javljaju vojni izvori


 Antonovski most preko Dnjepra, koji povezuje Herson sa levom obalom, posle napada Oružanih snaga Ukrajine. Herson, 20. jul 2022
Antonovski most preko Dnjepra, koji povezuje Herson sa levom obalom, posle napada Oružanih snaga Ukrajine. Herson, 20. jul 2022

Kampanja Ukrajine da ponovo zauzme okupiranu oblast Herson se "zahuktava", kažu zapadni vojni izvori. Ključni most u gradu Hersonu sada je van funkcije nakon što su ga ukrajinske snage pogodile raketama dugog dometa koje su isporučile SAD.

Britanski odbrambeni zvaničnici kažu da je grad sada "praktično odsečen od drugih okupiranih teritorija" prenosi BBC. Strateški lociran zapadno od reke Dnjepar, grad je prvi u ratu pao u ruke moskovskih snaga.

Ukrajinske snage su u utorak gađale hersonski Antonivski most koristeći artiljerijski raketni sistem Himars, koji je, prema zapadnim vojnim izvorima, ostavio prelaz "potpuno neupotrebljivim".

Od mosta dugog pola milje, jednog od dva ključna pravca koji se protežu kroz reku Dnjepar, a koja su sada pogođena, ostala je samo ruševina. Moskva je zavisila od prelaza da bi snabdela svoje trupe stacionirane zapadno od reke, i sada je u opasnosti da bude izolovana od ostatka ruskih okupacionih snaga. Vojni izvori navode da bi gubitak Hersona "ozbiljno potkopao pokušaje Rusije da okupaciju predstavi kao uspeh".

U dnevnom ažuriranju obaveštajnih podataka, britanski odbrambeni zvaničnici rekli su da ukrajinska kontraofanziva u regionu "uzima zamah", dodajući da su kijevske snage "verovatno uspostavile mostobran južno od reke Ingulec, koja čini severnu granicu Hersona koji je okupirala Rusija".

Moskva sada "premešta maksimalan broj trupa u pravcu Hersona", rekao je u sredu uveče Aleksij Danilov, sekretar ukrajinskog Saveta za nacionalnu bezbednost. U istočnom Donjecku, ruske snage saopštile su da su zauzele drugu po veličini elektranu u zemlji - elektranu na ugalj Vuhlehirsk.

U Hersonu su ruski zvaničnici potvrdili da je ukrajinski artiljerijski udar ozbiljno oštetio Antonivski most, zbog čega je bio zatvoren za saobraćaj. U razgovoru za novinsku agenciju Ria, zamenik gradskog čelnika Kiril Stremousov rekao je da će se umesto njih koristiti trajekti i pontonski mostovi za održavanje veza preko reke Dnjepar sa ostatkom teritorije koju je okupirala Rusija.

Ukrajinska vojska je danima gađala mostove koristeći visokoefikasne raketne sisteme koje su isporučile SAD. Prema zapadnim vojnim izvorima, napad je deo ukrajinskog kontra napora da se izoluju ruske trupe, sa krajnjim ciljem da se zauzme ceo region. Ako se pokaže uspešnom, ambiciozna kampanja bi Kijevu pružila preko potreban podsticaj oduzimanjem od Rusije najznačajnijeg populacionog centra koji je do sada zauzela od početka invazije - grada Hersona.

Ukrajinska ofanziva u Hersonu započela je krajem maja, ali je do sada postigla skroman napredak.

U svom noćnom obraćanju u sredu predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski je obećao da će Ukrajina na kraju obnoviti Antonivski most, kao i druge prelaze u Hersonskoj oblasti. "Činimo sve da okupatorske snage nemaju nikakve logističke mogućnosti u zemlji", rekao je.

XS
SM
MD
LG