Dostupni linkovi

Saudijska Arabija otvorila nebo za Izrael uoči Bajdenove posete


Pripreme u Džedi u Saudijskoj Arabiji uoči posete predsednika Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Džoa Bajdena (Joe Biden), 14. jul 2022.
Pripreme u Džedi u Saudijskoj Arabiji uoči posete predsednika Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Džoa Bajdena (Joe Biden), 14. jul 2022.

Saudijska Arabija je saopštila u petak, 15. jula da ukida ograničenja za "sve prevoznike" koji koriste njen vazdušni prostor.

Potez je viđen kao gest otvorenosti prema Izraelu uoči dolaska američkog predsednika Džoa Bajdena (Joe Biden) u zvaničnu posetu Saudijskoj Arabiji, prenosi AFP.

Uprava za civilno vazduhoplovstvo Saudijske Arabije "objavljuje odluku da otvori vazdušni prostor Kraljevine za sve avio-prevoznike koji ispunjavaju uslove vlasti za preletanje", navodi se u saopštenju.

Bajden bi u saudijski grad Džeda na obali Crvenog mora trebalo da stigne posle podne, direktno iz Izraela.

Time će postati prvi američki predsednik koji je iz Izraela otputovao za Saudijsku Arabiju.

Saudijska Arabija ne priznaje Izrael kao državu uprkos intenzivnim naporima te države da uspostavi veze sa arapskim zemljama na Bliskom istoku.

Američki lider je pozdravio "istorijsku" odluku zvaničnog Rijada.

U saopštenju od 15. jula Bajden je rekao da je do poteza Rijada došlo "zahvaljujući mesecima stabilne diplomatije između moje administracije i Saudijske Arabije".

Pre Bajdenovog dolaska u Izrael na početku turneje na Bliskom istoku, Vašington je 13. jula nagovestio da bi više arapskih nacija moglo da preduzme korake ka uanpređenju odnosa sa Izraelom.

To je podstaklo spekulacije o tome da li će Rijad promeniti svoju dugogodišnju poziciju da ne uspostavlja bilateralnu saradnju sa Izraelom dok se ne reši sukob sa Palestincima.

Kraljevina se nije protivila kada je njen regionalni saveznik, Ujedinjeni Arapski Emirati, uspostavio diplomatske veze sa Izraelom 2020. a zatim sa Bahreinom i Marokom u okviru Abrahamovog sporazuma uz posredovanje Sjedinjenih Američkih Država.

XS
SM
MD
LG