Dostupni linkovi

Bajdenov zaokret prema Saudijskoj Arabiji


Potencijalni sastanak Džoa Bajdena sa saudijskim prestolonaslednikom Mohamedom bin Salmanom učvrstio bi zaokret predsednika SAD prema Saudijskoj Arabiji za koju je rekao da je "parija".
Potencijalni sastanak Džoa Bajdena sa saudijskim prestolonaslednikom Mohamedom bin Salmanom učvrstio bi zaokret predsednika SAD prema Saudijskoj Arabiji za koju je rekao da je "parija".

Američki predsednik Džo Bajden (Joe Biden), u oštrom zaokretu u pristupu Saudijskoj Arabiji koju je kritikovao zbog ljudskih prava, planira da poseti Rijad. Ova poseta ima za cilja da poboljša odnose s velikim proizvođačem nafte u vreme kada je ruska invazija na Ukrajinu poremetila energetska tržišta, pišu svetski mediji.

Trijumf realpolitike

Bajden, koji je kao predsednički kandidat obećavao da će Saudijsku Arabiju učiniti "parijom" zbog ubistva istaknutog disidenta Džamala Kašogija, odlučio je da ovog meseca poseti Rijad kako bi obnovio odnose s naftom bogatom zemljom dok nastoji da snizi cene goriva u SAD, a u inostranstvu izoluje Rusiju, ističe Njujork tajms (The New York Times).

Mada se o datumu posete još razgovara, Bajden je planirao da odlazak u Saudijsku Arabiju nadoveže na već planirano putovanje u Evropu i Izrael, rekli su zvaničnici administracije, govoreći pod uslovom da im se ne navodi ime, jer put u Saudijsku Arabiju nije zvanično najavljen.

Tokom boravka u Rijadu, predsednik SAD bi trebalo da se sastane sa prestolonaslednikom Mohamedom bin Salmanom, koji je smatran odgovornim za ubistvo kolumniste Vašington posta (The Washington Post) Kašogija. Bajden bi trebalo da se sastane i s liderima drugih arapskih zemalja, uključujući Egipat, Jordan, Irak i Ujedinjene Arapske Emirate.

Poseta Saudijskoj Arabiji predstavlja trijumf realpolitike nad moralnim zgražavanjem, smatraju stručnjaci za spoljnu politiku.

Posle ruske invazije na Ukrajinu, Bajden smatra da je neophodnim da se poboljšaju odnosi s drugim proizvođačima energije kako bi se nadomestila ruska nafta i stabilizovalo svetsko tržište, ukazuje Njujork tajms, dodajući da je i pre nego što je napad na Ukrajinu poremetio energetska tržišta Bajdenova administracija intenzivirala saradnju sa Saudijskom Arabijom po raznim pitanjima, posebno u nastojanju da se okonča osmogodišnji rat koji Saudijska Arabija vodi u Jemenu.

Diplomatsko angažovanje administracije i predsednikova poseta označavaju napor da se poprave odnosi pogoršani zbog ubistva Kašogija 2018, ukazuje list.

Američki obaveštajci su zaključili da je princ Mohamed, de fakto saudijski lider, naredio napad u kojem je Kašogi raskomadan u konzulatu u Istanbulu. Dok je prethodni predsednik Donald Tramp (Trump) održavao bliske veze sa Saudijcima, Bajden je obećao da će zauzeti drugačiji pristup ako bude izabran za predsednika, navodeći da će naterati Saudijce da "plate cenu i da će ih učini parijama kakve jesu".

Potezi Rijada

Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEK) koju predvodi Saudijska Arabija i njeni saveznici pristali su u četvrtak, 2. juna, da povećaju proizvodnju nafte više nego što se očekivalo, dok je Rijad prihvatio da produži dvomesečni prekid vatre s jemenskim pobunjenicima Huti koje podržava Iran, ukazuje Volstrit džurnal (The Wall Street Journal), ističući da su oba poteza tražile SAD.

Ti potezi Rijada su pomogli da se omogući Bajdenova poseta Saudijskoj Arabiji dok predsednik SAD nastoji da stavi po strani dugogodišnja neslaganja s kraljevinom u vreme visokih cena nafte koje su podstakle inflaciju.

Dogovor OPEK+, koji uključuje Rusiju i još neke zemlje, iako možda neće rešiti odmah problem visokih cena nafte na svetskim tržištima, ima simboličnu vrednost za Bajdenovu administraciju koja pokušava da resetuje odnose sa Saudijskom Arabijom, ocenjuje američki list, dodajući da je sporazum usledio posle užurbane diplomatije između Vašingtona i Rijada kog su poslednjih nedelja posetili visoki američki zvaničnici.

Odluka u vezi sa naftom predstavlja i promenu za Saudijce koji su se odupirali pozivima SAD, Velike Britanije i drugih zapadnih zemalja da pumpaju više nafte, ističe Volstrit džurnal navodeći da zvaničnici iz Persijskog zaliva koji su upoznati s raspravama kažu da Saudijci razmatraju povećanje proizvodnje nafte više od planiranog ako ruska proizvodnja nastavi da opada, ali i da će njihova odluka zavisiti i od potencijalne Bajdenove posete.

Iznuđeno otopljavanje

Bajden je primoran na otopljavanje odnosa sa Saudijskom Arabijom usled rasta cena nafte, ocenjuje Fajnenšl tajms (The Financial Times) i ističe da bi sastanak sa saudijskim prestolonaslednikom učvrstio zaokret američkog predsednika koji je za kraljevinu rekao da je "parija".

Kada je Bajden prošle godine preuzeo Belu kuću od Trampa, nije bilo zemlje čiji se odnos sa SAD promenio naglo i drastičnije od Saudijske Arabije, ukazuje britanski list, dodajući da je u roku od mesec dana po dolasku na funkciju skinuo oznaku tajnost s izveštaja američke obaveštajne službe koji ukazuje da Mohamed bin Salman stoji iza ubistva.

Ipak, ističe Fajnenšl tajms, u jeku skoka cena nafte i rekordne inflacije u SAD, američki predsednik koji je svojevremeno kao centralni princip svoje spoljne politike naveo "bitku između demokratija i autokratija", primoran je na oštar zaokret.

Danijel Šapiro (Daniel Shapiro), bivši ambasador u Izraelu u vreme administracije Baraka Obame (Barack) rekao je da je Bajden bio skeptičan prema Saudijcima mnogo pre nego što je Mohamed bin Salman stupio na scenu, ali da je Bela kuća morala da napravi nesentimentalan izbor, ne samo da bi povećala zalihe nafte na globalnom tržištu, već i da bi osigurala da Rijad podrži čvršći pristup SAD prema Rusiji i Kini.

Užurbana diplomatija Bajdenovih savetnika u Saudijskoj Arabiji, ukazuje list na izvore upoznate sa situacijom, uključivala je više od snabdevanja naftom – Rijad želi garancije da će Vašington obezbediti oružje i koordinaciju kako bi ga zaštitio od Irana i njegovih saveznika u regionu. Analitičari kažu da Saudijci traže više odbrambene opreme, uključujući protivraketne sisteme Patriot, nove bezbednosne garancije i pomoć u civilnom nuklearnom programu.

Kao kandidat, Bajden se obavezao da Saudijskoj Arabiji neće prodavati više oružja i pokušao je da ljudska prava i demokratske vrednosti budu na vrhu njegove međunarodne agende, ali je, kako ukazuje Fajnenšl tajms, rat u Ukrajini primorao Belu kuću da preispita svoj spoljnopolitički plan, od klimatske politike do fokusa na rivalstvo SAD s Kinom.

Gnev saudijskih disidenata

Saudijski disidenti izrazili su gnev posle izveštaja da Bajden planira svoju prvu predsedničku posetu Saudijskoj Arabiji – bez ikakvih naznaka da su SAD u zamenu zahtevale poboljšanje ljudskih prava u kraljevini ili odgovornost za ubistvo novinara Kašogija, piše Vašington post.

Najgore od svega je, kažu saudijski disidenti, to što će se Bajden koji je obećavao da će u fokusu njegovog predsedničkog mandata biti ljudska prava, verovatno sastati s Mohamedom bin Salmanom, arhitektom represije nad disidentima i čoveka za koga je CIA navela da je verovatno naredio ubistvo Kašogija pre skoro četiri godine.

Dok su zvaničnici administracije nezvanično rekli da predsednik planira posetu Saudijskoj Arabiji ovog meseca, Bajden je govoreći novinarima u petak, 3. juna, rekao da nema "direktne planove u ovom trenutku" da poseti Rijad, mada je naveo da postoji "mogućnost". Na pitanje da li i dalje gleda na Saudijsku Arabiju kao na državu pariju, Bajden je rekao da neće promeniti svoje stavove o ljudskim pravima, ali da je njegov posao kao predsednika SAD da donese mir ako to može.

Mnogi saudijski prodemokratski aktivisti polagali su velike nade u Bajdena, čije su oštre reči o Saudijskoj Arabiji nagovestile dramatičan pomak u odnosu na Trampa, koji je retko, ako ikada, kritikovao Saudijsku Arabiju, čak i posle ubistvo Kašogija.

Neizvesnost oko datuma posete

Mada Bela kuća nije javno potvrdila da Bajden planira posetu Saudijskoj Arabiji i Izraelu u junu, izvori kažu da se predsednikov odlazak na Bliski istok sada planira za jul, ukazuje NBC njuz (NBC News).

Američka televizija navodi da se očekivalo da će posete Saudijskoj Arabiji i Izraelu biti povezane sa Bajdenovim ranije zakazanim putovanjem u Nemačku i Španiju kasnije ovog meseca.

Strani diplomata i dva američka zvaničnika rekli su za NBC da se poseta Saudijskoj Arabiji neće biti krajem juna, dok su dva američka zvaničnika rekla da se takođe odlaže odlazak u Izrael.

Razlog odlaganja zasad nije poznat, a američki zvaničnici kažu da su datumi poseta fleksibilni i da bi mogli ponovo da se promene.

Iako Bela kuća nije javno potvrdila planove za ta Bajdenova putovanja, izvori su rekli za NBC njuz da je Bajdenova administracija obavestila druge zemlje da će posete biti krajem juna i da se Bela kuća i Stejt department pripremaju za njih.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG