Dostupni linkovi

Grafiti mržnje protiv Parade ponosa u centru Beograda


Grafit u podzemnom prolazu kod Beogradskog sajma, 13. jul 2022.
Grafit u podzemnom prolazu kod Beogradskog sajma, 13. jul 2022.

Na nekoliko lokacija u centru Beograda tokom 13. jula pojavili su se grafiti mržnje na kojima se poziva na nasilje povodom predstojeće centralne evropske LGBT+ manifestacije "EuroPrajd 2022" koja će se u Beogradu održati od 12. do 18. septembra.

Grafiti se mogu videti u blizini bolnice "Sveti Sava", ali i u podzemnom prolazu kod Beogradskog sajma a na njima su ispisane preteće poruke koje najavljuju nasilje, sa datumom organizovanja "EuroPrajda".

'Zabrinjava nereagovanje institucija'

Iz udruženja "Belgrade Pride" koji su i organizatori ove manifestacije za Radio Slobodna Evropa (RSE) rekli su da je očekivano da postoje protivnici Prajda u Srbiji, koja nikad nije dostigla potreban nivo poštovanja ljudskih prava.

"Mene zabrinjava nereagovanje institucija, a posebno sada kada imate desno orjentisane stranke koje su nakon izbora ušle u Skupštinu, i gradonačelnika (Aleksandar Šapić, prim. aut.) koji ne razume svrhu "EuroPrajda", tako da mene ne iznenađuje što se povećava broj ovakvih manifestacija mržnje", rekao je za RSE Marko Mihailović ispred "Belgrade Pride".

Kako je rekao, među organizatorima postoji svest da je u Srbiji atmosfera prema LGBT+ populaciji drugačija nego pre, zbog čega očekuje mnogo veće prisustvo policije na septembarskoj manifestaciji, ali i solidarnost građana koji shvataju važnost demokratije i slobode.

"Mržnja, nasilje i diskriminacija je nešto što je postalo svakodnevnica i što ugrožava stanje društva u celini, a prolazi bez ikakvih sankcija. I posle svega i dalje biram da verujem da je ostao tračak institucija. Ovo može biti test za državu da pokaže da institucije i dalje postoje, da su funkcinonalne i će uraditi svoj posao kad za to dođe vreme", rekao je on.

"EuroPrajd 2022", centralna evropska LGBTI manifestacija, biće održana od 12. do 18. septembra u Beogradu.

Reakcije na grafite mržnje stigle su i iz organizacije "Da se zna", koji su jedni od organizatora i učesnika na predstojećem "EuroPrajdu".

Nikola Planojević iz ovog udruženja kaže za RSE da nije video grafite mržnje, ali da je njegova organizacija upoznata sa tim "da da se na više lokacija u gradu skupljaju potpisi protiv organizovanja 'EuroPrajda'".

"Verujemo da grad Beograd ne može da dozvoli da jedna evropska manifestacija koja je dogovorena pre dve godine ne može da se održi, ali naravno da zabrinjava ova organizovanost i oštrina slogana", rekao je za RSE Nikola Planojević iz "Da se zna".

Kako je rekao, nakon rezultata izbora od 3. aprila, kada je više desničarskih stranaka koje se protive LGBT+ pravima ušlo u državne organe vlasti, oseća se sve veća tenzija.

Posebno ih zabrinjava, dodao je, šta će biti sa Zakonom o istopolnim zajednicama, koji će zbog izbora i novog saziva Skupštine morati da prođe kroz novu javnu debatu i skupštinsku diskusiju, ali sada u nepovoljnijem okruženju.

Donošenje Zakona o istopolnim zajednicama, koji bi regulisao osnovna prava istopolnih parova, kao i zaustavljanje nasilja i diskriminacije nad pripadnicima LGBTI+ zajednice, jedan je od ključnih zahteva svoj parada ponosa do sada, pa i "EuroPrajda".

"EuroPrajd" je međunarodni događaj koji uključuje Paradu ponosa, koncerte, izložbe, predstave, radionice i predavanja, čiji domaćin svake godine bude drugi evropski grad.

Procene su da će Beograd tokom "EuroPrajda" posetiti oko dvadeset hiljada ljudi.


Novoizabrani gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić izjavio je 1. jula da sigurno neće otvoriti manifestaciju "EuroPrajd" i da neće podići zastavu ispred Skupštine grada, već da će otvoriti manifestaciju "Dan porodice", koja će biti organizovana pod pokroviteljstvom grada 15. maja.

Raniji gradonačelnici Beograda Siniša Mali i Zoran Radojičić prisustvovali su Paradama ponosa u Beogradu.

Organizovanje "EuroPrajda" između ostalih javno su osudili i desno orjentisane parlamentarne stranke I koalicije - Koalicija NADA, Pokret Dveri i Stranka Zavetnici.

XS
SM
MD
LG