Dostupni linkovi

Vlada Crne Gore usvojila Temeljni ugovor sa SPC, Abazović gubi podršku većine


Sjednica Vlade Crne Gore, na čelu sa premijerom Dritanom Abazovićem (prvi sa lijeva) na kojoj se razmatra Temeljni ugovor sa Srpskom pravoslavnom crkvom, Podgorica, 8. jul 2022.
Sjednica Vlade Crne Gore, na čelu sa premijerom Dritanom Abazovićem (prvi sa lijeva) na kojoj se razmatra Temeljni ugovor sa Srpskom pravoslavnom crkvom, Podgorica, 8. jul 2022.

Premijer Dritan Abazović proglasio je da je Temeljni ugovor sa Srpskom pravoslavnom crkvom (SPC) usvojen.

Usvojeni Ugovor prethodno je premijer Dritan Abazović dogovorio sa patrijarhom Porfirijem, uprkos protivljenju dijela ministara i poslaničke većine koja podržava njegovu Vladu.

Potpredsjednik Vlade Raško Konjević je poručio da usvajanjem Temeljnog ugovora Vlada Dritana Abazovića gubi parlamentarnu većinu koja ga je do sada podržavala.

Šta predviđa Temeljni ugovor sa SPC?

  • U Temeljnom ugovoru se navodi odvojenost Srpske pravoslavne crkve (SPC) i države Crne Gore;
  • SPC se priznaje pravni subjektivitet i kontinuitet od 1219. godine;
  • država Crna Gora garantuje SPC da u njenim objektima državni organi ne mogu preduzimati bezbjednosne mjere bez prethodnog odobrenja nadležnih crkvenih organa;
  • SPC se daju javno pravna ovlašćenja;
  • država garantuje SPC nepovredivost svojine i obavezala se da uknjiži i neupisane nepokretnosti u vlasništvu eparhija SPC u Crnoj Gori;
  • otvorena je mogućnost uvođenja vjeronauke u javnim obrazovnim ustanovama.

Uoči samog glasanja, Konjević je najavio krizu Vlade, koja izglasana prije svega dva i po mjeseca. Prema mišljenju Konjevića Temeljni ugovor je u suprotnosti sa crnogorskim zakonima i Ustavom.

"Ugovor nije u skladu sa Ustavom, a preambula nije saglasna sa istorijskim činjenicama. Obavještavam vas da je Vlada izgubila legitimitet i nakon konsultacija biće podnijet zahtijev za skraćenje mandata Skupštini, odnosno za održavanje vanrednih izbora", rekao je Konjević.

Replicirajući Konjeviću premijer Dritan Abazović je rekao da ne pristaje ni na čije ucjene.

"Nisam došao da budem ikebana. Preuzimam punu odgovornost a vidjećemo da li će to značiti uskraćivanje podrške u parlamentu. Ako ne bude bilo druge varijante idemo na izbore ali ne kolebam se nijedne sekunde. Ponosan sam na rezultate, stigla ova Vlada do stotinu dana ili ne", rekao je Abazović.

Nakon što je usvojen, Temeljni ugovor će biti poslat Sinodu SPC sa sjedištem u Beogradu, koji takođe treba da ga prihvati. Kako su ranije najavili patrijarh Porfirije i premijer Abazović, tek će biti dogovoren termin potpisivanja Ugovora u Crnoj Gori.

SDP i DPS osporavaju da je Temeljni ugovor usvojen

Za usvajanje Temeljnog ugovora, nakon više od četiri sata rasprave, glasalo je 13 ministara, protiv je bilo pet, dok tri ministra nisu prisustvovala sjednici.

Za Temeljni ugovor nije glasala kvalifikovana dvotrećinska većina, pa su ministri iz SDP-a Ranko Krivokapić i Raško Konjević osporili da je tekst usvojen.

Naime dvotrećinsku većinu svih ministara čini 14 od 21 člana Vlade.

Ministar Krivokapić je upozorio Abazovića da 13 glasova nije dovoljna kvalifikovana većina za usvajanje Temeljnog ugovora.

Ipak premijer Abazović je ostao pri konstataciji da je tačka o Temeljnom ugovoru usvojena, ali i najavio mogućnost novog glasanja jer je troje ministara bilo odsutno.

“Nikakav problem nemam da se na narednoj elektronskoj ili redovnoj sjednici ista stvar ponovi“, rekao je Abazović.

I za Demokratsku partiju socijalista Mila Đukanovića, koja podržava Abazovićevu manjinsku Vladu, je nejasno da li je Vlada Crne Gore usvojila Ugovor sa SPC.

"Više je nego jasno da Vlada nije imala potrebnu većinu za usvajanje navedene odluke", ocijenili su u DPS-u i pozvali Abazovića da saopšti decidan stav: da li je Vlada na današnjoj sjednici donijela Odluku o usvajanju Prijedloga Ugovora sa SPC.

"Ukoliko premijer Abazović smatra da je odluka donijeta, onda mora
primiti k znanju da 43. Vlada više nema podršku Demokratske partije socijalista Crne Gore", zaključuje se u saopštenju.

Tok rasprave

Braneći usaglašeni tekst Temeljnog ugovora sa Srpskom pravoslavnom crkvom (SPC), premijer Dritan Abazović je saopštio da ne postoji ni jedan ugovor koji može biti iznad zakona i Ustava države.

Bez obzira što je uvažio dio primjedbi koje su iznesene na račun teksta Temeljnog ugovora, premijer Abazović se založio za njegovo usvajanje, tvrdeći da ga je moguće kasnije korigovati.

"Iz kritika proizilazi da Temeljni ugovor suspenduje zakone i Ustav i da kada se on usvoji u Crnoj Gori navodno neće važiti nijedan zakon. I mi u to treba da povjerujemo? Temeljni ugovor se može unaprijediti u budućem periodu", rekao je premijer Abazović odgovarajući na kritike.

Aktuelna verzija Temeljnog ugovora o odnosima države Crne Gore sa SPC uglavnom sadrži obaveze države i institucija prema ovoj vjerskoj zajednici.

SPC u Crnoj Gori se omogućava eksteritorijalnost vjerskih objekata, otvara mogućnost vjerske nastave u javnim školama, priznaje šest vjekova duži subjektivitet nego što ga SPC ima u Srbiji, daju joj se javno-pravna ovlašćenja, a u nekim oblastima omogućava pravni status jednak državnim ustanovama.

Ministar pravde Marko Kovač je poručio da Ugovorom sa SPC nije povrijeđen javni interes i da nema opasnosti za javni poredak Crne Gore.

„Ovo je tehnička stvar, a prašina koja se digla je nepotrebna jer je svaka odredba u skladu sa Ustavom“, poručio je Kovač.

Precizirao je da su pojedine odredbe prilagodili.

"To su stvari koje se tiču vjerske nastave, prava na informisanje i ovakva verzija teksta u skladu je sa Ustavom i zakonom i u saglasju sa ostalim ugovorima koji su potpisani sa Katoličkom crkvom, Islamskom i Jevrejskom zajednicom“, kazao je Kovač.

S druge strane, potpredsjednik Vlade Raško Konjević je pozvao premijera da se zastane sa usvajanjem Temeljnog ugovora i da se formira tim ustavnih pravnika koji bi ga analizirali:

"Ukoliko sadržinu ovog teksta opet pogledamo, siguran sam da ovu Vladu nećemo gurnuti ka političkoj nestabilnosti", rekao je Konjević, podsjećajući da je protiv ove verzije dominantna većina poslanika koji podržavaju Vladu Crne Gore.

Predsjednika Vlade je podržao ministar finansija Aleksandar Damjanović koji je ocijenio da dodatno odlaganje rješavanja pitanja Temeljnog ugovora neće promijeniti ničije stavove.

"Odlaganjem ovog pitanja održaće se samo tenzije u društvu. Rješavanje pitanja Temeljnog ugovora vratiće Crnu Goru na mjesto predvodnika evropskih integracija", rekao je Damjanović.

Ruski uticaj u Crnoj Gori

Premijer Abazović i šef diplomatije Ranko Krivokapić su tokom rasprave otvorili pitanje ruskog uticaja u Crnoj Gori.

Premijer Abazović je ocijenio da bi eventualno rušenje aktuelne Vlade, zbog protivljenja Temeljnom ugovoru, bilo podrška ruskom uticaju u Crnoj Gori.

"Tu poruku smo dobili ja i predsjednik države Milo Đukanović sa više adresa Stvaranje nestabilnosti je direktno u ruskom interesu. Ko hoće da sruši Vladu – srećno mu bilo ali samo nemojte da se skrivamo iz evropejstva“, kazao je Abazović.

Na drugoj strani ministar Krivokapić je saglasan da "Vladu Crne Gore ruši ruska politika", što je, kako kaže, konstatovao i Evropski parlament u Rezoluciji iz marta.

„Strano uplitanje može biti obavljeno kroz instrumentalizaciju vjerskih institucija, kroz ruski uticaj pravoslavne crkve u Srbiji, Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini, produbljujući podjele među lokalnim stanovništvom i promocijom anti-EU agende,“naveo je Krivokapić, citirajući Rezoluciju.

Prva čestitka Vladi iz proruskog Demokratskog fronta

Jedan od lidera prosrpskog i proruskog Demokratskog fronta (DF) Andrija Mandić je čestitao izglasavanje Temeljnog ugovora sa SPC.

"Očekujem da Dritan Abazović i Vladimir Joković ne posustanu i ubrzo ispune i druga data obećanja vezana za Otvoreni Balkan i održavanje popisa", napisao je Mandić na Tviteru.

Tokom rasprave o Temeljnom ugovoru, potpredsjednik Vlade Raško Konjević je saopštio da je Demokratski front eksponent ruskog uticaja u Crnoj Gori:

"Po našem političkom viđenju kolege iz DF jesu politički eksponenti ruskog uticaja, a ova Vlada ih je postavljala na odgovorne funkcije."

Protest pred Vladom

Dok je trajala rasprava, ispred zgrade Vlade, nalazilo se oko pedesetak demonstranata koji negodovali zbog usvajanja Temeljnog ugovora.

Temeljni ugovor stavio je Ustav Srpske pravoslavne crkve (SPC) iznad države Crne Gore što je neprihvatljivo, poručila je jedna od učesnica protestnog skupa Tanja Pavićević, uoči sjednice Vlade.

Protest ispred zgrade Vlade Crne Gore, nakon usvajanja Temeljnog ugovora sa SPC, 8. jul
Protest ispred zgrade Vlade Crne Gore, nakon usvajanja Temeljnog ugovora sa SPC, 8. jul

„Pravnici treba da kažu šta znači ovaj Temeljni ugovor a ne premijer Dritan Abazović i poltičari. Oni se bave politikanstvom, broje glasove i prodaju državu. Nama treba struka“, navela je Pavićević.

Aleksandra Radoman Kovačević kazala je da su građani veoma zabrinuti za situciju u Crnoj Gori zbog Temeljnog ugovora, „a posebno zbog evropskog puta koji je njime ugrožen“.

„Bićemo tu i nastaviti pritisak. Nećemo odustati od svoje budućnosti. Poručujemo Vladi da ne postoje igre kojima nas mogu prevariti“, kazala je Kovačević.

Prethodni politički sukob zbog Temeljnog ugovora

Tekst ugovora na čijem je usvajanju insistirala vladajuća prosrpska Socijalistička narodna partija i opozicioni proruski Demokratski front osim osporavanja dijela javnosti izazvao je seriju oštrih napada između partija vladajuće većine.

Premijer je ministre svoje Vlade iz redova Socijaldemokratske partije (SDP) koji se protive potpisivanju ugovora nazvao ekstremistima. "Bolje 'ekstremista' za svoju državu nego njen 'izdajnik'", odgovorio mu je ministar odbrane Raško Konjević.

Među protivnicima potpisivanja aktuelnog teksta Ugovora su Demokratska partija socijalista predsjednika Mila Đukanovića koja nema ministre u Vladi ali joj obezbjeđuje parlamentarnu podršku, SDP, dio opozicije, crnogorska nacionalna udruženja, dio nevladinog sektora...

Oni smatraju da predloženi Temeljni ugovor srpsku crkvu stavlja iznad države Crne Gore, a crnogorsko kulturno i vjersko nasljeđe prevodi u srpsko.

Iz nevladinog sektora su ukazali na niz pravnih anomalija, od toga da su neke odredbe suprotne pozitivnim propisima Crne Gore do konstatacije da se njime narušava sekularni, Ustavom garantovani, karakter države.

Uprkos protivljenju dijela javnosti, koja traži da se o ugovoru otvori debata i njegov tekst koriguje, premijer Abazović je za samo desetak dana sproveo proceduru za usvajanje.

Prvo je formirao Radnu grupu za pregovore, koja je koliko je javnost obaviještena imala samo jednu sjednicu, potom objavio, sa SPC usaglašeni text ugovora, da bi dan kasnije tokom suseta sa patrijarhom u Beogradu najavio njegovo usvajanje.

XS
SM
MD
LG