Dostupni linkovi

Biden kaže da radi na oslobađanju američke košarkašice iz pritvora u Rusiji


Brittney Griner mogla bi se suočiti sa kaznom od 10 godina zatvora.
Brittney Griner mogla bi se suočiti sa kaznom od 10 godina zatvora.

Američki predsednik Joe Biden razgovarao je sa suprugom američke košarkašice Brittney Griner, koja se nalazi u pritvoru u Rusiji, i obećao da radi na tome da ona što pre bude oslobođena, saopštila je 6. jula Bela kuća.

Biden je sa suprugom košarkaške zvezde, Cherelle Griner, razgovarao nakon što je Brittney Griner 4. jula uputila pismo američkom predsedniku u kojem je navela da se plaši da će zauvek ostati u ruskom zatvoru.

"Predsednik je pozvao Cherelle (Griner) da je uveri da radi na oslobađanju Brittney što je pre moguće, kao i na oslobađanju drugih američkih državljana koji su nezakonito pritvoreni ili držani kao taoci u Rusiji i širom sveta", navodi se u saopštenju Bele kuće nakon poziva.

Griner je uhapšena u februaru na aerodromu u blizini Moskve dok se vraćala u Sjedinjene Države na početak trening kampa sa svojim timom Ženske nacionalne košarkaške asocijacije (WNBA), Phoenix Mercury.

Bila je u Rusiji da igra za UMMC Jekaterinburg tokom van sezone.

Griner, 31, mogla bi se suočiti s 10-godišnjom zatvorskom kaznom zbog mogućih optužbi za tragove kanabisa ili hašiš ulja u vape uređaju koji je navodno otkriven u pretresu njenog prtljaga na aerodromu Šeremetjevo.

Američki zvaničnici su njeno hapšenje klasifikovali kao "nepropisno pritvaranje".

Kao takvo, nadgleda ga specijalni izaslanik predsednika SAD-a za pitanja talaca Roger Carstens.

XS
SM
MD
LG