Dostupni linkovi

Američkoj košarkašici produžen pritvor u Rusiji do 2. jula


Brittney Griner, 31, mogla bi se suočiti s 10-godišnjom zatvorskom kaznom zbog mogućih optužbi za tragove kanabisa ili hašiš ulja u vape uređaju koji je navodno otkriven u pretresu njenog prtljaga na aerodromu Šeremetjevo.

Pritvor američkoj košarkaškoj zvijezdi Brittney Griner produžen je do 2. jula na zahtjev ruskih istražitelja, javila je 14. juna agencija TASS.

To je posljednje produženje pritvora Brittney Griner nakon njenog hapšenja u februaru na aerodromu u blizini Moskve dok se vraćala u Sjedinjene Države na početak trening kampa sa svojim timom Ženske nacionalne košarkaške asocijacije (WNBA), Phoenix Mercury. Bila je u Rusiji da igra za UMMC Jekaterinburg tokom vansezone.

Griner, 31, mogla bi se suočiti s 10-godišnjom zatvorskom kaznom zbog mogućih optužbi za tragove kanabisa ili hašiš ulja u vape uređaju koji je navodno otkriven u pretresu njenog prtljaga na aerodromu Šeremetjevo.

Američki zvaničnici su njeno hapšenje klasifikovali kao "nepropisno pritvaranje". Kao takvo, nadgleda ga specijalni izaslanik predsjednika SAD-a za pitanja talaca Roger Carstens.

Američki State Department je saznao za posljednje produženje Grinerovog pritvora prije suđenja putem medijskih izvještaja, rekao je glasnogovornik odjela Ned Price 14. juna.

Govoreći na brifingu, Price je ponovo pozvao na njeno puštanje.

Zvaničnici iz Carstensovog ureda sastali su se 13. juna sa članovima Phoenix Mercuryja zajedno sa zastupnicom Sheilom Jackson Lee (demokrata-Teksas) i predstavnikom Gregom Stantonom (demokrata-Arizona).

"Na 116. smo danu otkako je (Griner) nezakonito privedena", rekla je trenerica Mercuryja Vanessa Nygaard nakon sastanka. "Bilo je sjajno čuti od State Departmenta da treba da nastavimo da širimo tu poruku i da trebamo nastaviti pritiskati sve one koji imaju bilo kakav uticaj ili moć da pomognu da se (Griner) vrati kući. Ona je naša saigračica, ona je Amerikanka i mi želimo da se vrati kući".

Griner, koja je igrala u dva tima za zlatne olimpijske medalje, igrala je za Merkur od 2013. i za ruski tim šest sezona.

Na osnovu izvještavanja Reutersa

XS
SM
MD
LG