Dostupni linkovi

Firma iz UAE dobila koncesiju na 25 godina za fabriku vode u Zrenjaninu


Potpisivanje ugovora za projekat prečišćavanja vode za piće u Zrenjaninu, 6. jul, Vlada Srbije

Ugovor o realizaciji projekta prečišćavanja vode za piće u Zrenjaninu potpisan je 6. jula u Vladi Srbije s kompanijom "Metito" iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, što bi trebalo da omogući da 120.000 stanovnika tog grada na severu Srbije nakon više od 18 godina dobije čistu pijaću vodu.

Kako stoji na sajtu Vlade Srbije, ugovor su potpisali gradodonačelnik Zrenjanina Simo Salapura, direktor kompanije "Metito" Rami Gandur i direktor JКP "Vodovod i kanalizacija Zrenjanin" Predrag Bodiroga, u prisustvu predsednice Vlade Srbije Ane Brnabić.

Brnabić je navela da je kompanija "Metito" otkupila postojeće postrojenje za 3,5 miliona evra i da će u narednih 25 godina upravljati postrojenjem i investirati u njega 18 miliona evra, nakon čega će postati vlasništvo grada.

Premijerka je istakla da je Vlada Srbije pomogla da se reši višedecenijski problem sa vodom za piće u Zrenjaninu, dodavši da je problem rešen na jedini mogući način, a to je javno-privatno partnerstvo.

"Ovo je najznačajniji trenutak u ovom teškom projektu obezbeđivanja pijaće vode građanima Zrenjanina i skidanja zabrane upotrebe vode koja je uvedena pre više decenija", naglasila je Brnabić.

Premijerka je izrazila nadu da će stanovnici Zrenjanina u prvom kvartalu 2023. dobiti tehnički ispravnu vodu, a u prvom kvartalu 2024. i vodu za piće.

Kako je najavila, Vlada će paralelno sa ovim poslom uložiti 510 miliona dinara u sanaciju vodovodne mreže i zamenu azbestnih cevi u Zrenjaninu kako bi voda koju će građani dobiti u svojim domovima bila istog kvaliteta kao na izlazu iz fabrike vode.

Šta je problem sa pijaćom vodom u Zrenjaninu?

U Zrenjaninu je voda iz gradskog vodovoda zabranjena za piće i pripremanje hrane od 20. januara 2004. godine. Odluku da se voda zabrani doneo je sanitarni inspektor zbog prekomerne količine metala arsena opasnog po zdravlje.

Nova fabrika za prečišćavanje vode, izgrađena 2017. godine, i dalje je van stroja, a u međuvremenu je propalo nekoliko pokušaja da se ona proda novom vlasniku.

Fabrika se prodaje zato što je, kako je to opisala premijerka Brnabić, "prethodni privatni vlasnik bankrotirao". Ona je 5. novembra 2021. izjavila je da je Vlada Srbije blizu dogovora "sa investitorom koji ima svetske reference" o kupovini fabrike vode u Zrenjaninu.

Kada fabrika, nakon potpisivanje ovog ugovora, konačno krene sa radom, po prvi put će u Srbiji privatna firma učestvovati u isporuci pijaće vode građanima, za šta je do sada bila zadužena jedino država.

Otkako je zabrana vode za piće na snazi, u Zrenjaninu se promenilo šest gradonačelnika koji su obećavali da će rešiti problem vodosnabdevanja.

Do 2012. godine na vlasti je bila koalicija oko Demokratske stranke, a onda dolazi Srpska napredna stranka, čiji lokalni čelnici 2015. godine sklapaju ugovor sa privatnim investitorom da izgradi fabriku od koje bi gradsko komunalno preduzeće otkupljivalo prečišćenu vodu. Izgrađena je tek 2017.

U međuvremenu je utvrđeno da je ugovor protivzakonit. Prema tada važećem Zakonu o komunalnim delatnostima, privatna firma nije mogla da se bavi snabdevanjem građana pijaćom vodom. Zakon je zbog zrenjaninske fabrike promenjen u decembru 2018.

XS
SM
MD
LG