Dostupni linkovi

Zrenjanin opet na vodi sa arsenom


Zrenjanin, 17. maj

Javno komunalno preduzeće (JKP) "Vodovod i kanalizacija" iz Zrenjanina saopštilo je u petak da je donelo odluku o preuzimanju vodosnabdevanja u tom gradu, od fabrike vode, koja je u privatnom vlasništvu.

Kako se navodi u pisanoj izjavi direktora zrenjaninskog JKP, Predraga Bodiroge, odluka je doneta zbog učestalih problema sa pritiskom vode u vodovodnoj mreži i pritužbi građana Zrenjanina.

"Na žalost, ni pored brojnih zahteva upućenih nadležnima u 'fabrici vode', na adresu JKP 'Vodovod i kanalizacija' nije pristigao konkretan odgovor da li se i na koji način problem sa nedovoljnim pritiskom u vodovodnoj mreži može rešiti", navodi se u izjavi Bodiroge.

U njoj se građani Zrenjanina, oko 75 hiljada ljudi, obaveštavaju da će „tokom dana doći do kraćeg prekida vodosnabdevanja“, budući da će se preduzeti neophodne tehničke mere u cilju neometanog snabdevanja vodom svih korisnika na teritoriji grada Zrenjanina.

"Počev od 16 časova, snabdevanje Grada odvijaće se direktno sa bunara JKP 'Vodovod i kanalizacija' čime će se značajno poboljšati pritisak u vodovodnoj mreži", objašnjava se u saopštenju.

JKP se ogradilo od aktuelne situacije sa pritiskom vode u mreži i navelo da je 24. februara „fabrika vode“ preuzela vodosnabdevanje grada.

"O svim preduzetim koracima, kao i brojnim zahtevima da menadžment 'fabrike vode' ovaj problem reši, upoznati su svi nadležni državni organi", dodaje se u izjavi direktora JKP.

Grad Zrenjanin pokušava bezuspešno da reši problem sa pijaćom vodom od 2004. godine, kada je odlukom pokrajinskog inspektora ona zabranjena za piće zbog povećane koncentracije arsena u njoj.

Posao prečišćavanja zrenjaninske vode je 2015. godine dodeljen konzorcijumu privatnih firmi kojeg su činile "Gruppo Zilio" i "Gruppo Zilio SPA", ćerke firme italijanske kompanije istog imena i "Synertech" iz Beograda. Ugovorom je predviđeno da privatni investitor izgradi, održava i ulaže u postrojenje za prečišćavanje, a da grad plaća isporuku pijaće vode. Rok za izgradnju postrojenja bio je osam meseci. Međutim, prema tada važećem Zakonu o komunalnim delatnostima isporuku pijaće vode nisu mogle obavljaju privatne firme.

"Suluda situacija" sa ugovorom, kako je to nazvala premijerka Srbije Ana Brnabić, rešena je izmenom zakona krajem 2018. godine, kada je omogućeno da i privatni investitori uz pribavljenu saglasnost mogu da se bave komunalnim delatnostima.

Građani Zrenjanina duže od deceniju i po čekaju na čistu vodu.
Građani Zrenjanina duže od deceniju i po čekaju na čistu vodu.

U februaru ove godine policija je privela dvojicu gradskih čelnika u vreme sklapanja poslova oko fabrike vode - bivšeg pomoćnika gradonačelnika Ivana Devića. On je uz takođe privedenog Gorana Tajdića jedno vreme bio i među rukovodiocima gradskog "Vodovoda".

Priveden je i Nenad Obradović, većinski vlasnik firme "Synertech" koja je u vreme potpisivanja ugovora bila deo konzorcijuma sa druge dve privatne firme, a u međuvremenu je postala i većinski vlasnik Grupe Zillio koja upravlja fabrikom vode. U vreme potpisivanja ugovora o izgradnji postrojenja za prečišćavanje Obradović je bio zakonski zastupnik konzorcijuma privatnih investitora.

U krivičnoj prijavi MUP-a se, između ostalog, navodi da se Ivan Dević i Nenad Obradović sumnjiče da su se pre raspisivanja javne nabavke o fabrici vode dogovarali o elementima konkursa, kao i da je Goran Tajdić potpisao ugovor koji nije bio u skladu sa tadašnjim Zakonom o komunalnim delatnostima.

Iz posebnog odeljenja za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Novom Sadu za Radio Slobodna Evropa su potvrdili da se od marta osumnjičeni ne nalaze u pritvoru.

XS
SM
MD
LG