Dostupni linkovi

Vučić razgovarao sa Putinom, najavio povoljnu cenu gasa i ugovor na tri godine


Isporuka gasa bila je glavna tema i Vučićeve posete Rusiji 25. novembra 2021. (Foto: Presednik Srbije Aleksandar Vučić i ruski predsednik Vladimir Putin 25. novembra 2021. u Sočiju)
Isporuka gasa bila je glavna tema i Vučićeve posete Rusiji 25. novembra 2021. (Foto: Presednik Srbije Aleksandar Vučić i ruski predsednik Vladimir Putin 25. novembra 2021. u Sočiju)

Srbija će imati veoma povoljnu cenu gasa, a ugovor će biti potpisan na tri godine, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić nakon razgovora sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom u nedelju.

"Potpisaćemo ugovor na rok od tri godine, a sutra ili prekosutra razgovaraćemo o količinama gasa. Srbiju su potrebne veće količine gasa, ali ako smem da kažem, imaćemo sigurnu zimu, a od daljih razgovora zavisiće koliko će nas gas koštati", kazao je Vučić.

Istakao je da će Srbija i dalje nabavljati ruski gas po ceni koja se utvrđuje po sadašnjoj povoljnoj formuli koja zavisi od kretanja cene nafte na svetskom tržištu, a to znači "da će imati uvedljivo najpovoljniju cenu gasa u Evropi".

Cena gasa koji će Srbija nabavljati od ruskog Gasproma u ovom trenutku je tri puta niža nego što ga nabavljaju druge evropske zemlje, dok bi zimi ta cena bila i 10 do 12 puta niža.

Vučić je kazao da se očekuje da cena bude 340 do 350 dolara za 1.000 kubika gasa, ali da to "nije konačna cena jer će ona zavisiti od količine koja će biti isporučena."

Naveo je da dogovorena cena za isporuku 2,2 milijarde kubika gasa godišnje, a da je Srbiji zbog razvoja industrije neophodno još 800 miliona kubika.

Srbija dominantno zavisi od Rusije u energetskom sektoru, monopol na tržištu nafte i gasa drži rusko preduzeće Gasprom (Gazprom), a aktuelni sporazum o isporukama ruskog gasa ističe 31. maja.

Ova kompanija, direktno ili kroz svoje podružnice, je većinski vlasnik nekadašnjeg domaćeg giganta Naftne industrije Srbije. Ujedno je i jedini dobavljač gasa Srbiji i većinski vlasnik oba gasovoda kojim se gas iz Rusije doprema do domaćinstava i industrije u Srbiji.

Isporuka gasa bila je glavna tema i Vučićeve posete Rusiji 25. novembra 2021.

On je tada, nakon susreta sa Putinom, izjavio da u narednih šest meseci cena ruskog gasa za Srbiju neće biti promenjena i da će biti 270 dolara za hiljadu kubnih metara.

Vučić je tada rekao da je sa Putinom razgovarao o uslovima novog ugovora, da nema prava da govori o detaljima dok ugovor ne bude potpisan, ali je izrazio očekivanje da će Srbija "biti zadovoljna" i da će cena "biti izuzetna".

Putin je tada, kako se navodi u saopštenju Kremlja, rekao da će biti nađeno "prihvatljivo rešenje" za cenu ruskog gasa za Srbiju.

O ratu u Ukrajini

Predsednik Srbije izjavio je da je u razgovoru sa Vladimirom Putinom 29. maja razgovarao i o situaciji u Ukrajini i da je ponovio stav Srbije da je zainteresovana da se što pre dođe do mira, kao i da je ruski predsednik izneo podatke iz svog ugla.

"Rekao je da postoji ponuđeni sporazum, a koji je na stolu u Moskvi, Kijevu, i drugim centrima moći. Neke određene elemente sam čuo, ali nije nešto čime možemo da se bavimo. Nadam se da će se mir uspostaviti. Za sve drugo mogu da kažem veoma korektan i dobar razgovor", rekao je Vučić.

Vučić je tokom obilaska skladišta Robnih rezervi u Beogradu rekao da ga narednih dana očekuju važni razgovori sa evropskim komesarom za proširenje Oliverom Varheljijem, koji dolazi u Srbiju i da će razgovarati i sa poslanicom Evropskom parlamenta Violom fon Kramon.

"Razmena mišljenja je uvek dobrodošla. Srbija se nalazi na evropskom putu i dobro je da čujemo šta misli gospođa Fon Kramon i šta misli, mnogo više od toga, komesar, jer on predstavlja izvršne organe EU", naveo je Vučić.

On je rekao da je Srbija 90 dana uspela da zadrži svoj prvobitni stav o ratu u Ukrajini.

Kremlj o nesmetanom snabdevanju Srbije gasom

Kremlj je saopštio da su predsednik Rusije Vladimir Putin i predsednik Srbije Aleksandar Vučić dogovodili u telefonskom razgovoru da Rusija nastavi nesmetano snabdevanje Srbije prirodnim gasom.

"Detaljno su razmotrena pitanja aktuelne agende bilateralnih odnosa, uključujući korake za proširenje obostrano korisne trgovinsko-ekonomske saradnje. Dogovoreno je, posebno, da Rusija nastavi da nesmetano snabdeva Srbiju prirodnim gasom", navodi se u saopštenju Kremlja.

Rusija je 24. februara započela invaziju na Ukrajinu, zbog čega se, između ostalih, na udaru sankcija Evropske unije (EU) i Sjedinjenih Američkih Država (SAD) našao i ruski energetski sektor.

Finska je potvrdila 21. maja da je Rusija obustavila isporuku gasa toj državi, nakon što je ta nordijska zemlja odbila da plati ruskom dobavljaču "Gasprom" u rubljama.

Rusija je prethodno obustavila isporuke gasa Poljskoj i Bugarskoj koje su odbile da plaćaju ovaj energent u rubljama.

XS
SM
MD
LG