Dostupni linkovi

'Putin razumije samo silu', kaže bivši ukrajinski predsjednik Porošenko


Bivši ukrajinski predsjednik Petro Porošenko rekao je da se 24. februara sastao s predsjednikom Volodimirom Zelenskim, te da su pristali ostaviti razlike po strani kako bi "počeli od nule".
Bivši ukrajinski predsjednik Petro Porošenko rekao je da se 24. februara sastao s predsjednikom Volodimirom Zelenskim, te da su pristali ostaviti razlike po strani kako bi "počeli od nule".

Bivši ukrajinski predsjednik Petro Porošenko ima jednostavnu poruku za kolege političare u Ukrajini i lidere širom svijeta: ostanite ujedinjeni i ne pravite kompromise kada imate posla s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom.

"Putin razumije samo silu ići će onoliko daleko koliko mu svijet to dozvoli", rekao je 56-godišnji političar i čokoladni magnat u intervjuu za Current Time, medijski projekat na ruskom jeziku koji vodi Radio Slobodna Evropa u saradnji sa Glasom Amerike (VOA).

"Ne možemo stvoriti presedan za svijet - a još više u Evropi - gdje jedna država može nasilno promijeniti granice koje su uspostavljene nakon Drugog svjetskog rata", riječi su Porošenka.

Komentari bivšeg predsjednika dolaze kako se rat u Ukrajini bliži trećem mjesecu i kako su se veće borbe sada vode u istočnom regionu Donbasa.

Porošenko kaže da ostaje značajna distanca između Kijeva i Moskve za bilo kakav dogovoreni prekid rata i da Zapad treba nastaviti s oštrim mjerama koje je preduzeo protiv Kremlja, za koji kaže da je jedini jezik koji Putin razumije.

"Putin želi da ukloni Ukrajinu kao državu sa mape svijeta", rekao je Porošenko. "[Stoga] je nemoguće govoriti o bilo čemu drugom osim o prekidu vatre, povlačenju ruskih trupa i rješenju humanitarne situacije. Teritorijalni integritet i suverenitet jedne zemlje ne mogu biti predmet kompromisa."

Ukrajinski političar kaže i da lidere Zapada ne bi trebale odvraćati Putinove prijetnje u govorima i izjavama o perspektivi upotrebe nuklearnog ili hemijskog oružja u Ukrajini. Porošenko smatra da je to prazna retorika, te vjeruje da se ruski lider plaši posljedica upotrebe ovog tipa oružja.

U intervjuu za Current Time Porošenko je pozvao na "jedinstvo unutar Ukrajine" usred rata i rekao da se 24. februara sastao sa predsjednikom Volodimirom Zelenskim, te da su pristali ostaviti razlike po strani kako bi "počeli od nule".

"Molim vas da shvatite da su život prije [ruske invazije] i poslije potpuno različiti svjetovi", rekao je Porošenko. "Imamo odgovornost da pogledamo u oči rodbine onih [koji su poginuli za Ukrajinu]. [Oni] nisu dali svoje živote da bismo se ponovo vratili na staro."

Rat u Ukrajini

Priče, analize, foto i video zapisi o ratu u Ukrajini.

XS
SM
MD
LG