Dostupni linkovi

Brnabić: Srbija protiv sankcija Rusiji, ali poštuje integritet Ukrajine


Premijerka Srbije Ana Brnabić
Premijerka Srbije Ana Brnabić

Premijerka Ana Brnabić je 20. aprila za RTS rekla da Srbija ne balansira, već vodi principijelnu spoljnu politiku kada je reč o sukobu Ukrajini.

"Jedini principijelni naš stav u ovom trenutku jeste da smo protiv uvođenja sankcija Ruskoj Federaciji, kao i da poštujemo teritorijalni integritet Ukrajine i da smatramo veoma pogrešnim kršenje tog teritorijalnog integriteta", istakla je Brnabić.

Zvaničnici u Srbiji, uprkos pozivima sa zapada, i dalje odbijaju da uvedu sankcije Rusiji. Srbija je tri puta glasala protiv Rusije u Ujedinjenim nacijama (UN), ali je izričita u tome da podržava samo odluke koje se ne odnose na sankcije.

Ana Brnabić je rekla u Dnevniku RTS-a da Srbija ne balansira u vezi sa sukobom u Ukrajini, već vodi potpuno jasnu spoljnu politiku zaštite samo svojih interesa.

"Svi ovi koji sada spekulišu o tome da li će nova vlada morati da uvede sankcije Rusiji ili ne, da li će morati da se odluči ili ne za jednu ili drugu stranu, to rade zaista evo već devet godina i nikada se nisu naučili da samo kada branite svoje interese, to nije izbor između dve strane ni balansiranje, već vođenje principijelne spoljne politike i najteži način vođenja spoljne politike", rekla je Brnabić.

Prema rečima premijerke, pritisci na Srbiju su ogromni i svakodnevni.

"Za malu zemlju, teritorijalno malu zemlju kakva je Srbija, nas jedino što nas brani je to međunarodno pravo i ono je potpuno jasno. Ja bih volela da onako kao što neki poštuju teritorijalni integritet Ukrajine i pozivaju se na međunarodno pravo, takođe na isti način poštuju teritorijalni integritet Srbije", istakla je Brnabić.

Izjava premijerke dolazi dan nakon što je grupa američkih senatora pozvala državni vrh Srbije da uvede sankcije Rusiji.

Američki senatori Odbora za spoljne poslove Kris Marfi (Chris Murphy) i Džin Šejhin (Jeanne Shaheen), te senator Odbora za oružane snage Tom Tilis (Thom Tillis) sastali su se sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem 19. aprila i istakli da Srbija mora da uskladi svoju spoljnu politiku sa politikom Evropske unije.

"Beograd je za stolom, Priština ne želi dijalog"

U Beogradu će se 20. aprila sastati specijalni izaslanik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Premijerka Brnabić ističe da će se razgovarati o tome kako da zaista Beograd i Priština imaju pravi i suštinski dijalog.

"Beograd je tu za stolom, nikada nije odlazio od tog stola. Imamo Prištinu koja suštinski ne želi dijalog", ocenila je premijerka.

Komentar dolazi u danima koji su ključni za dogovor Srbije i Kosova o registarskim tablicama.

Privremeni dogovor o registarskim tablicama, prema kojem se belim nalepnicama prelepljuju državni simboli Kosova i Srbije, postignut je krajem septembra prošle godine u cilju deeskalacije situacije na severu Kosova.

Tada su formirane i radne grupe koje treba najkasnije do 21. aprila da predstave trajno rešenje za registarske tablice, "zasnovano na standardima i praksi EU".

Privremeni sporazum o registarskim tablicama bi trebalo da bude zamenjen konačnim.

Premijer Kosova Aljbin (Albin) Kurti izjavio je 18. aprila da za zvaničnu Prištinu nije upitan princip reciprociteta u pronalaženju rešenja sa Srbijom oko registarskih tablica. Dodao je da se o reciprocitetu neće pregovarati.

Recipročne mere Vlade Kosova prema Srbiji od 20. septembra prošle godine su značile da svi oni koji upravljaju autom sa registarskim oznakama gradova iz Srbije, tablice moraju da zamene probnim. Ideja je bila da te probne tablice važe 60 dana i da koštaju pet eura.

Do tada su građani Kosova, koji su imali RKS tablice (Republika Kosovo), deceniju unazad plaćali oko pet eura probne tablice prilikom ulaska na teritoriju Srbije, koje su važile 60 dana.

Kancelarija za Kosovo Vlade Srbije je 18. aprila saopštila da se u privremenom sporazumu o registarskim tablicama nigde ne spominje reč "reciprocitet", kao i da u tom sporazumu ne postoji odredba da će dosadašnji režim stikera, odnosno nalepnica, važiti šest meseci.

XS
SM
MD
LG