Dostupni linkovi

Vlada Crne Gore uvela sankcije Rusiji, prosrpske stranke protiv


Potpredsednik Vlade Crne Gore Dritan Abazović
Potpredsednik Vlade Crne Gore Dritan Abazović

Vlada Crne Gore je nakon više odlaganja 8. aprila formalno usvojila sankcije Rusiji zbog vojne agresije na Ukrajinu.

"Upravo usvojen paket restriktivnih mjera prema Rusiji! Hvala svim ministrima na saradnji!", napisao je potpredsjednik Vlade Dritan Abazović na Tviteru.

Nakon donošenja odluke o primjeni sankcija prema Rusiji, Vladine institucije bi trebalo da zamrznu imovinu i ekonomske resurse dijela ruskih državljana i kompanija u Crnoj Gori i zabrani rad ruskih vladinih medija. Vazdušni prostor Crne Gore je ranije zatvoren za ruske avione, jer za tu odluku nije bila neophodna Vladina formalna odluka.

Ranije je najavljeno da će zbog službenog odustva premijera Zdravka Krivokapića, današnjom sjednicom predsjedavati potpredsjednik Vlade Dritan Abazović.

Iz Demokratskog fronta su saopštili da se protive sankcijama Rusiji, te da će one negativno uticati na turističku sezonu.

"Poštujemo teritorijalni integritet Ukrajine, protiv smo sankcija Rusiji, i kao mala država treba da se držimo što više po strani od geopolitičkih sukoba", kazao je funkcioner DF-a Milan Knežević.

Odluku o usvajanju sankcija pozdravili su iz ambasade SAD u Crnoj Gori.

“Bravo! Važno je vidjeti da se partnerska Crna Gora pridružila sankcijama EU, koje treba da podriju sposobnost Rusije da finansira svoj nehumani, neopravdani i ničim izazvani rat protiv naroda Ukrajine. Ujedinjeni sa Ukrajinom", poručila je ambasadorka Sjedinjenih Američkih Država u Crnoj Gori Đžudi Rajzing Rajnke.

Crna Gora se još 1. marta deklarativno pridružila sankcijama koje je Evropska unija (EU) usvojila protiv Rusije, ali Vlada premijera Zdravka Krivokapića izbjegavala da usvoji odluku kako bi se one mogle primijeniti u praksi.

Vladi premijera Zdravka Krivokapića izglasano je nepovjerenje početkom februara ove godine, a do danas nije izabrana nova. Unutar Vlade u tehničkom mandatu postoje dvije suprotstavljene struje predvođene premijerom Krivokapićem i potpredsjendikom Vlade Dritanom Abazovićem.

Dok je vicepremijer Abazović insistirao da Vlada usvoji odluku o sprovođenju sankcija prema ruskim državljanima koji se nalaze na crnoj listi Evropske Unije, premijer Krivokapić je predlagao obrazovanje "koordinacionog tijela za praćenje uvođenja i primjene međunarodnih mjera povodom krize u Ukrajini".

Na dosadašnjim sjednicama Vlade nije bilo dovoljne podrške ministara za usvajanje ni jednog predloga.

Podsjetimo, Vlada Rusije je 7. marta uvrstila Crnu Goru na spisak stranih država koje "vrše neprijateljske radnje protiv Rusije, ruskih pravnih i fizičkih osoba".

Na toj listi su i članica Evropske unije, među kojima su Slovenija i Hrvatska, a od ranije i Sjedinjene Američke Države, Australija, Velika Britanija, Kanada, i druge.

Odlazeća Vlada Zdravka Krivokapića izabrana je decembra 2020. glasovima proruskog i prosrpskog Demokratskog fronta, Demokrata i građanskog pokreta URA koji su osvojili većinu na izborima avgusta te godine, čime je nakon tri decenije vlast Demokratske partije socijalista prešla u opoziciju.

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović je 3. marta predložio čelnika URA i potpredsjednika Vlade Dritana Abazovića za mandatara nove manjinske vlade, o čemu pregovori još traju.

Evropska Unija I Sjedinjene američke dršave više puta su pozvale Crnu Goru da formalizuje primjenu sankcija Rusiji.

Iz Ambasade Sjedinjenih Američkih država u Crnoj Gori je 7.aprila saopšteno da je američki izaslanik za Zapadni Balkan Gabriel Eskobar dobio uvjeravanja premijera Zdravka Krivokapića da će Crna Gora usvojiti sankcije.

Rusija je 24.februara pokrenula vojnu agresiju na Ukrajinu, zbog čega su zemlje Evropske Unije, Sjedinjene Američke Države i nekoliko zemalja Azije uveli sankcije Moskvi.

XS
SM
MD
LG