Dostupni linkovi

EU uvela peti paket sankcija Moskvi, uključujući na uvoz ruskog uglja


Samit lidera EU, ilustrativna fotografija
Samit lidera EU, ilustrativna fotografija

Evropska unija dogovorila je peti paket sankcija Rusiji zbog njenog ničim izazvanog rata protiv Ukrajine, uključujući mere zabrane uvoza uglja i zatvaranje luka EU za ruske brodove.

"Zajedno sa četiri prethodna paketa, ove sankcije će dodatno doprineti jačanju ekonomskog pritiska na Kremlj i onesposobiti ga da finansira invaziju na Ukrajinu", navodi se u saopštenju evropskog bloka od 8. aprila.

"Ove mere su šire i oštrije, tako da još dublje pogađaju rusku ekonomiju. One su usaglašene sa međunarodnim partnerima", dodaje se u saopštenju, uz napomenu da je rad na daljim sankcijama Moskvi u toku.

Novousvojene sankcije ciljaju na šest glavnih područija: ruski ugalj, finansijske transakcije, transport, uvoz i izvoz u Rusiju i isključivanje Rusije iz javnih ugovora i evropskih fondova.

Sjedinjene Države i njihovi evropski saveznici uveli su sankcije Rusiji, koja je započela invaziju na Ukrajinu 24. februara, da bi ekonomski, finansijski i diplomatski izolovale Moskvu.

Najnovije sankcije su usvojene u trenutku kada se obelodanjuje sve više dokaza o ratnim zločinima koje su počinile ruske trupe.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski rekao je 5. aprila Savetu bezbednosti UN da su ruske trupe počinile neke od najgorih „ratnih zločina“ od Drugog svetskog rata i zatražio od svetske organizacije da ih pozove na odgovornost.

Generalna skupština Ujedinjenih nacija je glasala 7. aprila za suspendovanje Rusije iz Saveta UN za ljudska prava, što se tek drugi put dogodilo u istoriji.

Veliki deo fokusa je bio na Buči, gradu u blizini Kijeva u kome su bile pozicionirane ruske snage do povlačenja krajem prošle nedelje. Meštani kažu da su bili svedoci brutalnih ubistava i mučenja, a pojavili su se i dokazi o masovnim grobnicama i neselektivnom gađanju civila.

Ruske rakete su 8. aprila pogodile železničku stanicu u Kramatorsku u istočnoj Ukrajini, pri čemu je poginulo najmanje 30 ljudi, a povređeno je više od 100 ljudi.

Vlasti u Kijevu predviđaju da će u gradovima i naseljima nad kojima ukrajinske trupe vraćaju kontrolu biti još strašnijih otkrića nakon što su ruske snage u povlačenju ostavile za sobom smrskane zgrade, ulice prepune uništenih automobila i leševe civila.

Izvor: Radio Slobodna Evropa, redakcija na engleskom

XS
SM
MD
LG