Dostupni linkovi

Krivokapić rekao Eskobaru da Crna Gora planira primjeniti EU sankcije Rusiji


Gabijerl Eskobar i Zdravko Krivokapić tokom susreta u novembru 2021. u Podgorici

Zamjenik pomoćnika državnog sekretara Sjedinjenih Američkih Država (SAD) i specijalni izaslanik za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar dobio je uvjerenje predsjednika Vlade Crne Gore Zdravka Krivokapića da Crna Gora planira da primjeni evropske sankcije Rusiji, zbog invazije na Ukrajinu, saopšteno je iz američke ambasade u Podgorici.

Eskobar i Krivokapić razgovarali su na marginama Ekonomskog foruma koji se održava na Delfima, u Grčkoj.

U saopštenju iz Krivokapićevog kabineta se, pak, navodi da je Eskobar u razgovoru istakao kako vjeruje da će odluka Crne Gore o punim sankcijama protiv Rusije biti uskoro donesena.

Crna Gora se 1. marta pridružila sankcijama koje je Evropska unija (EU) usvojila protiv Rusije.

Međutim, Vlada u Podgorici izbjegava da usvoji odluku neophodnu da se sankcije primijene u praksi.

Odluka nije usvojena zbog političkih neslaganja na liniji premijer Zdravko Krivokapić - vicepremijer Dritan Abazović i ministara koji ih podržavaju.

Krivokapić je u nekoliko navrata pokušao da ovu ustavnu nadležnost Vlade prebaci na druge organe, nazivajući rusku invaziju, "krizom u Ukrajini".

Prelivanje ukrajinske krize na region

Iz kabineta odlazećeg premijera Zdravka Krivokapića se navodi da su Eskobar i on razgovarali o aktuelnoj situaciji na zapadnom Balkanu i konstatovali mogućnost prelivanja ukrajinske krize na region.

Govoreći o ukrajinskoj krizi, premijer Krkivokapić je kazao da su nedavni lokalni izbori u Beranama pokazali da se ukrajinska tragedija koristi za jačanje pozicija korumpiranih i profitersko nacionalističkih snaga.

U saopštenju iz Vlade Crne Gore se navodi da je Eskobar snažno podržao napore koje Vlada Crne Gore ulaže u borbu protiv korupcije, dodajući da je Crna Gora bitan partner NATO-a i da vjeruje da će naša država i dalje dijeliti vrijednosti na kojima počiva savremena civilizacija.

Krivokapić je Eskobaru rekao da je unutrašnja situacija neodrživa i izrazio sumnju u mogućnost formiranja manjinske Vlade, jer bi je činili ideološki različite partije.Formiranje takve Vlade, kako je kazao, bilo bi kršenje narodne volje izražene na proteklim izborima i uvelo bi Crnu Goru u nemire. On je ocijenio i da su izbori jedino demokratsko i časno rešenje aktuelne krize.

Krivokapićevoj Vladi je početkom februara izglasano nepovjerenje a mandat za sastav nove dobio je vicepremijer Dritan Abazović koji je u procesu formiranja nove, manjinske vlade.

XS
SM
MD
LG