Dostupni linkovi

Biden kaže da Putin nije očekivao jedinstvo zapadnih saveznika


Predsednik SAD, Joe Biden na vanrednom smite NATO saveza u Briselu, 24. mart 2022.
Predsednik SAD, Joe Biden na vanrednom smite NATO saveza u Briselu, 24. mart 2022.

Američki predsednik Joe Biden (Džo Bajden) je poručio da NATO nikada nije bio ujedinjenjiji, "što je suprotno onome što je predsednik Putin očekivao".

Govoreći na konferenciji za štampu nakon vanrednog samita NATO i G7 koji je takođe održan u sedištu Alijanse, američki predsednik je izneo mišljenje da je najvažnije da se zadrži ujedinjeni front Zapada prema Rusiji te pozvao na održavanje sankcija protiv ruskog predsednika i njegovih saradnika.

"Održavanje sankcija - povećanje pritiska - da budemo sigurni da ćemo posle mesec dana izdržati ono što radimo. To je ono što će ga zaustaviti", ocenio je Biden.

Upitan za mogući odgovor SAD na eventualno kiršćenje hemijskog oružja od ruske strane, Joe Biden je odgovorio da će "priroda odgovora Amerike zavisiti od prirode upotrebe".

Predsednik SAD je preneo poruku i kineskom predsedniku Si Đinpingu da će svoje ekonomske odnose sa SAD i EU staviti u "značajnu opasnost" ako želi da pomogne Rusiji.

On je stajališta da Rusija treba da se isključi iz G20, ali je naglasio da mora da to bude odluka ovog tela. U suprotnom, mišljenja je američki predsednik da bi Ukrajina trebalo da prisustvuje kao posmatrač.

Joe Biden je u Briselu, u četvrtak, 24. marta, učestvovao na tri vanredna samita - NATO, samit G7 i samitu sa Evropskom unijom (EU).

On je takođe potvrdio da će SAD dočekati do 100.000 Ukrajinaca koji su pobegli od rata.

"Fokusirani smo na ponovno spajanje porodica i pružanje utočišta onima koji su u opasnosti", saopštio je američki predsednik.

Američki predsednik Joe Bidena, je zajedno da drugim liderima zemalja Zapada na vanrednom samitu u Briselu kako bi se odredili naredni koraci u nastojanjima da se zaustavi ničim izazvana invazija Rusije na Ukrajinu.

NATO članice su dogovorile uspostavljanje četiri dodatne borbene grupe u Bugarskoj, Mađarskoj, Rumuniji i Slovačkoj.

U zajedničkom saopštenju lideri su uputili poruku Rusiji da će biti neprihvatljiva bilo kakva upotreba hemijskog ili biološkog oružja od strane Moskve, te da bi to imalo teške posledice. Prema rečima generalnog sekretara NATO, to bi bila "veoma opasna sitacija" jer moguće korišćenje hemijskog oružja bi imalo posledice i po NATO države koje se graniče sa Ukrajinom.

Sa samita NATO je poručeno Kremlju da treba da pokaže da je ozbiljan po pitanju pregovora tako što će odmah primeniti prekid vatre. NATO je pozvao Rusiju da se konstruktivno angažuje u kredibilnim pregovorima sa Ukrajinom kako bi se postigli konkretni rezultati, počevši od održivog prekida vatre i idući ka potpunom povlačenju njenih trupa sa ukrajinske teritorije.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski obraćajući se putem videolinka pozvao je NATO da pruži Ukrajini vojnu pomoć.

"Kako bi sačuvali naše ljude i gradove, Ukrajini je potrebna vojna pomoć bez restrikcija. Na isti način na koji Rusija protiv nas koristi svoj vojni arsenal bez restrikcija", rekao je Zelenski liderima NATO saveza putem videolinka dok se nastavljaju borbe u opkoljenom lučkom gradu Mariupolju i drugim žarištima u zemlji.

"Alijansa još uvek može da spreči smrt Ukrajinaca u napadima ruskih okupatora tako što će dati oružje koje nam je potrebno", dodao je Zelenski u svom video obraćanju.

Osim samita Alijanse, u Briselu se u istom danu održavaju još dva vanredna samita posvećena ruskoj invaziji na Ukrajinu – samit Evropske unije sa Sjedinjenim Američkim Državama i samit zemalja G7.

Rusija je 24. februara napala Ukrajinu. Do sada su SAD i EU kao i druge zemlje, nametnule niz paketa sankcija Moskvi.

XS
SM
MD
LG