Dostupni linkovi

NATO upozorava da Rusija priprema teren za upotrebu hemijskog oružja u Ukrajini


Jens Stoltenberg, general sekreter NATO saveza 
Jens Stoltenberg, general sekreter NATO saveza 

Generalni sekretar NATO saveza Jens Stoltenberg je upozorio da Moskva priprema teren za upotrebu hemijskog oružja tako što optužuje Sjedinjene Države da pripremaju napad hemijskim oružjem na Rusiju. To bi za Rusiju bilo opravdanje za korištenje hemijskog oružja, prenosi redakcija Radija Slobodna Evropa na engleskom jeziku.

Stoltenberg je 24. marta rekao da je NATO savez aktivirao svoje hemijske i nuklearne "odbrambene elemente" kako bi zaštitio države članice od bilo kakve moguće kontaminacije u slučaju da Rusija koristi hemijsko oružje u Ukrajini.

Oprema za otkrivanje i zaštitu od ovakvih napada će takođe biti poslata u Ukrajinu kako bi joj se pomoglo ako dođe do ovakvog napada.

"Zabrinuti smo, jednim dijelom jer vidimo retoriku i vidimo da Rusija pokušava da kreira neku vrstu preteksta optužujući Ukrajinu, Sjedinjene Države i NATO saveznike da pripremaju korištenje hemijskog i biološkog oružja", rekao je Stoltenberg novinarima, dodajući da bi bilo kakva upotreba hemijskog oružja imala široke posljedice.

"Takođe postoji rizik da bi (napad hemijskim oružjem) imao direktni učinak na stanovništvo nekih od država članica NATO saveza jer može doći do kontaminacije, može doći do širenja hemijskih agenasa ili biološkog oružja u naše države", dodao je Stoltenberg.

Slovenački premijer Janez Janša upozorio je da, iako ruska vojska možda neće upotrijebiti hemijsko oružje, vazfušni napad ili granatiranje hemijske fabrike može biti jednako opasno, što može izazvati "katastrofu velikih razmjera".

Ranije tokom dana, ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski i optužio je Rusiju za postavljanje fosfornog oružja u Ukrajini, iako nije iznio nikakve dokaze koji bi potkrijepili takvu tvrdnju.

XS
SM
MD
LG