Dostupni linkovi

SAD će prihvatiti do 100.000 izbeglica iz Ukrajine, saznaje AP


Ljudi napuštaju grad Mariupolj, koji je pod ruskom opsadom

Američki zvaničnik rekao je za AP da će Sjedinjene Države prihvatiti do 100.000 izbeglica iz Ukrajine, dok 3,5 miliona građana te zemlje beži od ruske invazije.

Zvaničnik je govorio pod uslovom da ostane anoniman uoči saopštenja koje bi trebalo da bude objavljeno kasnije u četvrtak.

Bela kuća je nedeljama govorila da će SAD prihvatiti izbeglice iz Ukrajine, ali zvaničnici su očekivali da će većina želeti da ostane u Evropi kako bi ostali blizu svoje domovine ili članova porodice širom istočne Evrope.

Agencije za izbeglice pozvale su administraciju američkog predsednika Džoa Bajdena da učini više, rekavši da bi SAD mogle da ubrzaju ulazak Ukrajinaca koji su već bili u procesu apliciranja za ulazak u Sjedinjene Države kroz program za izbeglice zemlje ili da povećaju ukupan broj Ukrajinaca koji bi mogli da uđu u Sjedinjene Države.

Ranije je Bajdenova administracija postavila gornju granicu za izbeglice za 2022. godinu na 125.000 ljudi, nakon što je smanjena na rekordno niskih 15.000 za vreme bivšeg predsednika Donalda Trampa.

Izvor: AP

Preporučujemo

XS
SM
MD
LG