Dostupni linkovi

Putin prenio Macronu da će Rusija uspješno demilitarizirati Ukrajinu


Ruski predsjednik Vladimir Putin i francuski predsjednik Emmanuel Macron (arhivska fotografija)
Ruski predsjednik Vladimir Putin i francuski predsjednik Emmanuel Macron (arhivska fotografija)

Ruski predsjednik Vladimir Putin prenio je francuskom kolegi Emmanuelu Macronu da će "Rusija uspješno demilitarizirati Ukrajinu i učiniti je neutralnom", što su, kako je rekao, i bili njegovi ciljevi u Ukrajini.

Putin i Macron su u četvrtak, 3. marta, razgovarali telefonski, a ruski predsjednik je poručio da će svaki pokušaj Kijeva da odgodi pregovore dovesti do toga da Moskva proširi svoju listu zahtjeva.

Također je rekao da je Rusija odlučna da postigne ciljeve u "specijalnoj vojnoj operaciji", kako Moskva govori o ratu u Ukrajini.

"Pokušaji da se kupi vrijeme odugovlačenjem pregovora samo dovode do dodatnih zahtjeva od Kijeva", saopćio je Kremlj.

Kremlj je ranije u četvrtak pohvalio ruske trupe u Ukrajini kao heroje, koji će, kako navode, "ući u povijest zajedno s vojnicima koji su porazili nacističku Njemačku", prenosi Reuters.

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov izjavio je, isti dan, da ne sumnja da će rješenje za ukrajinsku krizu biti pronađeno, ali da dijalog Rusije sa Zapadom mora da bude zasnovan na međusobnom poštovanju.

Ruski predsjednik naredio je vojnu operaciju u Ukrajini 24. februara, nakon čega je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski proglasio ratno stanje u zemlji i naredio opću mobilizaciju.

Borbe se vode u nekoliko ukrajinskih gradova uključujući Kijev, Sumi, Mariupolj, Odesu, Harkiv.

Prema podacima UN, milion osoba izbjeglo je do sada iz Ukrajine.

XS
SM
MD
LG