Dostupni linkovi

Više od 50 državljana BiH evakuisano iz Ukrajine


Izbjeglice iz Ukrajine na prelazu u Poljsku (ilustracija)
Izbjeglice iz Ukrajine na prelazu u Poljsku (ilustracija)

Više od 50 državljana evakuisano je iz Ukrajine u susjedne zemlje, a dio je već stigao u Bosnu i Hercegovinu (BiH), saopšteno je iz Ministarstva vanjskih poslova BiH, u četvrtak, 3. marta.

"Intenzivno se nastavlja djelovati kako bi se i preostalim državljanima pružila potrebna pomoć", stoji u saopštenju Ministarstva.

Dodaje se i da su nadležne Ambasade BiH i Ministarstvo vanjskih poslova u kontaktu sa bh. državljanima i članovima njihovih porodica.

"Krizni štab Ministarstva vanjskih poslova BiH nastavlja aktivnosti na pomoći bh. državljanima da napuste teritorij Ukrajine. MVP BiH je i u kontaktu, osim sa OSCE, i sa Delegacijom EU u BiH koja je ponudila asistenciju u ovim aktivnostima", navodi se u saopštenju.

Ministarstvo vanjskih poslova BiH ranije je formiralo Krizni štab koji prati situaciju u Ukrajini, te preduzima aktivnosti u vezi sa asistencijom bh. državljanima koji se nalaze na teritoriji te države.

Ruski predsjednik Vladimir Putin naredio je vojnu operaciju u Ukrajini 24. februara, a ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski proglasio ratno stanje u zemlji i naredio opštu mobilizaciju.

Borbe se vode u nekoliko ukrajinskih gradova uključujući Kijev, Sumi, Mariupolj, Odesu, Harkiv.

Milion osoba izbjeglo je iz Ukrajine od početka ruske invazije, saopštile su Ujedinjene nacije (UN) u četvrtak, 3. marta, upozoravajući da će milioni dodatno napustiti zemlju ukoliko rat ne završi.

BiH jedna je od 141 zemlje koja je u srijedu, 2. marta rezoluciju Generalne skupštine Ujedninjenih nacija.

Rezolucijim se izražava najdublje žaljenje zbog invazije Rusije na Ukrajinu i zahtijeva od Rusije da odmah prestane sa prijetnjom i upotrebom sile protiv Ukrajine i da odmah, potpuno i bezuslovno, povuče sve vojne snage sa teritorije Ukrajine u njenim međunarodno priznatim granicama.

XS
SM
MD
LG