Dostupni linkovi

Lučki ukrajinski grad Mariupolj pod kontinuiranim napadom


Stambena zgrada za koju su mještani rekli da je oštećena nedavnim granatiranjem u Mariupolju, Ukrajina, 26. februar 2022.
Stambena zgrada za koju su mještani rekli da je oštećena nedavnim granatiranjem u Mariupolju, Ukrajina, 26. februar 2022.

Lučki ukrajinski grad Mariupolj i u četvrtak, 3. marta, je pod kontinuiranim napadom Rusije, piše BBC.

Gradonačelnik Vadym Boichenko oglasio se videoporukom u kojoj je naveo da granatiranje ne prestaje.

"Ne možemo ni ranjene skloniti s ulica jer granatiranje ne prestaje", naveo je Boichenko.

Rusko ministarstvo odbrane pozvalo je civile da napuste grad takozvanim zelenim koridorom.

Ukrajinsko ministarstvo odbrane prethodno je saopćilo da su ruske snage i dalje "neuspješne" u pravcima u kojima napreduju i da Marijupolj ostaje u ukrajinskim rukama.

Mariupolj, koji je bio izložen intenzivnom granatiranju, smatra se važnom strateškom tačkom za Ruse jer bi udružio njihove snage na jugu i istoku.

Prema Ministarstvu odbrane, ruske snage su nastavile sa napadom na oblasti u blizini glavnog grada Kijeva - Višgorod, Fastiv i Obuhov - sa više ruskih terenskih kampova primijećeno i u drugim oblastima.

Dodaje se da su ruski padobranci primjećeni u regionu Crnog mora zajedno sa raketnim čamcima koji su se kretali u pravcu južnog lučkog grada Odese.

U saopćenju se takođe upozoravaju korisnici interneta da ne dijele „informacije o granatiranju u realnom vremenu“ jer bi to „moglo biti od interesa za ruske snage da dodatno prilagode sljedeći neprijateljski hitac“.

Prema obavještajnim podacima Velike Britanije, gradove Harkiv, Mariupolj i Černihiv još uvijek kontroliraju Ukrajinci "unatoč teškom ruskom granatiranju".

"Neke ruske snage ušle su u grad Herson, ali vojna situacija ostaje nejasna", navedeno je u četvrtak.

Kada je riječ o ruskom konvoju prema Kijevu, Velika Britanija navodi da su ruske snage usporene upornim ukrajinskim otporom i mehaničkim kvarovima.

"Kolona je postigla mali napredak u više od tri dana", kazali su dužnosnici britanske obavještajne službe, prenosi DW.

Ukrajinski predsjednik Volodymyr Zelenskiy, u video obraćanju 3. marta, pozvao je Ukrajince da nastave s otporom.

"Ovdje neće imati mira", rekao je Zelenskiy, opisujući ruske trupe kao "zbunjenu djecu koja su iskorištena" i pozivajući ih da idu kući.

Zelenskiy je obećao da će Ukrajina biti obnovljena, a Rusija primorana na odštetu.

"Čak ako i uništite sve naše ukrajinske katedrale i crkve, nećete uništiti našu vjeru u ljude, Ukrajinu i Boga. Obnovit ćemo svaku kuću, svaku ulicu, svaki grad. U potpunosti ćete nam vratiti za ono što ste učinili protiv naše države, protiv svakog našeg Ukrajinca", poručio je ukrajinski predsjednik.

Ruski predsjednik Vladimir Putin naredio je vojnu operaciju u Ukrajini 24. februara, a ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski proglasio ratno stanje u zemlji i naredio opću mobilizaciju.

Milion osoba izbjeglo je iz Ukrajine od početka ruske invazije, saopćili su Ujedinjeni narodi (UN) u četvrtak, 3. marta, upozoravajući da će milioni dodatno napustiti zemlju ukoliko rat ne završi.

XS
SM
MD
LG