Dostupni linkovi

Crna Gora planira humanitarni let za Moskvu, a Ukrajini Vojska i Vlada šalju pomoć


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija

Ministarstvo vanjskih poslova organizovaće humanitarni let za Rusiju na zahtjev crnogorskih državljana koji žele da napuste tu zemlju.

"Povodom velikog broja upita naših državljana prema Ambasadi Crne Gore u Moskvi, Ministarstvo vanjskih poslova (MVP), Ministarstvo kapitalnih investicija i nacionalna avio kompanija To Montenegro planiraju organizovanje humanitarnog leta za Rusku Federaciju u najskorije vrijeme", saopšteno je iz MVP.

Građani se upućuju da kontaktiraju crnogorsko diplomatsko predstavništvo u Moskvi (+7 499 230 18 76 i +7 499 230 18 65 e-mail: russianfederation@mfa.gov.me ).

Ministarstvo će obavijestiti javnost o detaljima nakon komunikacije sa ruskom stranom, navodi se u saopštenju.

Ministarstvo finansija i socijalnog staranja odobrilo je slanje humanitarne novčane pomoći Ukrajini u izosu od 50.000 eura, kazao je državni sekretar u ovom Vladinom resoru Janko Odović. Vlada treba da razmotri i prihvat i privremeni smještaj raseljenih lica iz Ukrajine.

A iz Ministarstva vanjskih poslova ponovljeno je 1. marta da Crna Gora nastavlja politiku stoprocentne usaglašenosti sa politikom EU, pridružujući se u potpunosti restriktivnim mjerama, ekonomskim i individualnim sankcijama koje je EU usvojila protiv Rusije, nakon napada na Ukrajinu.

Podsjećaju da se Crna Gora krajem februara, nakon napada na Ukrajinu, pridružila svim restriktivnim mjerama, među kojima je osam paketa individualnih i ekonomskih sankcija koje je Evropska unija usvojila protiv Rusije.

Ekonomske sankcije obuhvataju finansijski, energetski, saobraćajni, tehnološki i vizni sektor.

Generalštab Vojske Crne Gore je najavio da će Ukrajini, pogođenoj vojnom invazijom Rusije, donirati određene količine zaštitne opreme, prvenstveno zaštitnih prsluka i balističkih šljemova.

Na sastanku načelnika Generalštaba Vojske Crne Gore generala Milutina Đurovića i otpravnice poslova u Ambasadi Ukrajine u Crnoj Gori Natalijom Fijalkom, dogovorena je mogućnost doniranja suvih obroka i drugih sredstava, u cilju pomoći građanima Ukrajine.

"Tokom sastanka razgovarano je o modalitetima podrške koju Ministarstvo odbrane i Generalštab Vojske Crne Gore može ponuditi Ukrajini u ovom teškom istorijskom trenutku u kojem se ta zemlja nalazi", kaže se u saopštenju Ministarstva odbrane Crne Gore.

Šesti je dan ruske invazije na Ukrajinu. Borbe se vode oko nekoliko gradova, a posljednji izvještaji pokazuju ogromni ruski konvoj koji se približava glavnom gradu Kijevu.

XS
SM
MD
LG