Dostupni linkovi

U Crnu Goru stigle prve izbjeglice iz Ukrajine


Porodica iz Ukrajine na granici te zemlje sa Moldavijom, 26. februar 2022.
Porodica iz Ukrajine na granici te zemlje sa Moldavijom, 26. februar 2022.

Tročlana izbjeglička porodica iz Ukrajine u Budvi je zatražila pomoć Crvenog krsta, potvrđeno je za Radio Slobodna Evropa (RSE) iz te svjetske humanitarne organizacije 28.februara.

Iako u Crvenom krstu procjenjuju da je broj prispjelih izbjeglica u Crnu Goru veći, zvanične podatke o tome RSE nije uspio da dobije od nadležnih u Upravi policije i Ministarstvu unutrašnjih poslova.

Crveni krst Crne Gore je najavio da će od 1. marta aktivirati žiro-račun kao i sms broj za pomoć ugroženom stanovništvu Ukrajine, putem kojih će građani moći donirati sredstva.

Broj žiro-računa je 520-5188-31 kod Hipotekarne banke, dok je broj za slanje SMS poruka 15888, kod sva tri mobilna operatera - Telekoma, Telenora i M-tela. Cijena SMS poruke je jedan euro.

Prema informacijama Međunarodnog pokreta Crvenog krsta/Crvenog polumjeseca, za sada se još uvijek ne preporučuje slanje materijalne pomoći zbog ograničenih prijemnih kapaciteta, ali se očekuje da će se transport organizovati tokom narednih nedjelja.

No, s obzirom da u Crnu Goru već pristižu ukrajinske porodice, iz Crvenog krsta apeluju da građani koji žele da pomognu, doniraju higijenske potrepštine za žene i bebe, te setove za prvu pomoć.

Gradonačelnik Podgorice Ivan Vuković je najavio da glavni grad, u saradnji sa Ambasadom ukrajine, 1. marta pokreće prikupljanje pomoći za građane Ukrajine.

"Nemam dilemu da će stanovnici Podgorice i Crne Gore pokazati humanost i solidarnost sa ljudima u nevolji", naveo je Vuković na Twitteru.

Ruske snage započele su napade na Ukrajinu 24. februara, po nalogu predsjednika Vladimira Putina.

Prije toga je proglasio nezavisnost dvije separatističke regije na istoku Ukrajine.

Zapad je oštro i uvodeći sankcije osudio ruske postupke, nazivajući ih kršenjem suvereniteta i teritorijalnog integriteta Ukrajine.

Do sada je preko pola miliona ljudi iz Ukranije izbjeglo u susjedne zemlje, podaci su Agencije Ujedinjenih nacija za izbeglice (UNHCR), objavljeni na Twitteru 28. februara.

XS
SM
MD
LG