Dostupni linkovi

Šesti dan invazije uz izvještaje o ogromnom ruskom konvoju blizu Kijeva


Ambulanta na ulicama Kijeva 28. februar
Ambulanta na ulicama Kijeva 28. februar

Invazija Rusije na Ukrajinu ušla je u šesti dan, uz izvještaje da je ruska vojska 1. marta postavila kontrolne punktove na periferiji južnog ukrajinskog grada Hersona i da se ogroman vojni konvoj gomila ispred Kijeva.

Satelitski snimci pokazali su da se konvoj oklopnih vozila i artiljerije koji se protezao više od 65 kilometara nalazi u krugu od nekoliko kilometara od glavnog grada, što ukrajinske oružane snage vide kao pokušaj da opkole i preuzmu kontrolu nad najvećim gradom u zemlji.

Do razvoja događaja došlo je nakon što pregovori o prekidu vatre između ukrajinskih i ruskih zvaničnika 28. februara nisu uspjeli postići napredak, iako su se obje strane složile da nastave pregovore u narednim danima.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski, koji je u video obraćanju 28. februara direktno apelovao na ruske trupe da ignorišu svoja naređenja i prestanu da se bore, nije rekao detalje višesatnih razgovora koji su vođeni u susjednoj Bjelorusiji. Međutim, rekao je, Kijev nije spreman na ustupke "kada jedna strana gađa drugu raketnom artiljerijom".

Prva runda pregovora Ukrajine i Rusije: 'Postoji sporazum'
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:57 0:00

Zelenski je rekao da je Kijev 28. februara pogođen sa tri raketna udara, da stotine ruskih diverzanata lutaju gradom i da je zauzimanje glavnog grada ostao "ključni cilj" za Moskvu.

"Oni žele da razbiju našu naciju. Zato je glavni grad stalno ugrožen", rekao je Zelenski.

Zračne snage Ukrajine izvijestile su da je pet ruskih borbenih aviona i helikopter oboreno tokom zračnih napada na gradove izvan glavnog grada 28. februara, iako se informacija nije mogla nezavisno provjeriti.

Komanda vazduhoplovstva je takođe saopštila da je ruska krstareća raketa uništena protivraketnim sistemom "Buk" i da su ukrajinski avioni gađali kolone ruskih oklopnih vozila u Kijevu i susednim oblastima Žitomir.

Ukrajinski ratni avioni su takođe navodno bacali bombe i ispaljivali projektile na ruske snage u oblastima izvan Kijeva.

Video snimci borbi u drugom po veličini gradu u zemlji, Harkovu, pokazuju granatiranje stambenih područja.

U Harkovu prijavljeno na desetine smrtnih slučajeva nakon intenzivnog granatiranja
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:57 0:00

Anton Heraščenko, savjetnik ministra unutrašnjih poslova Ukrajine, rekao je da je desetine ljudi u Harkovu ubijeno u raketnim udarima 28. februara.

U Hersonu, gradu koji se nalazi severozapadno od poluostrva Krim koji je ilegalno pripojen Rusiji 2014. godine, gradonačelnik Ihor Kolihajev napisao je na Facebooku da ruska vojska postavlja kontrolne punktove na ulazima u grad. Kolihajev je obećao da je "Herson bio i da će ostati ukrajinski".

U svom obraćanju 28. februara, Zelenski je apelovao na ruske vojnike da polože oružje.

"Ostavite svoju opremu. Gubite se odavde. Ne vjerujte svojim komandantima. Ne vjerujte svojim propagandistima. Samo spasite svoje živote", rekao je Zelenski, dodajući da je više od 4.500 ruskih vojnika već izgubilo živote tokom napada Kremlja.

Nije bilo nezavisno potvrđenog broja žrtava. Ruska vojska je 27. februara prvi put priznala da su neki od njenih vojnika "ubijeni i povrijeđeni", ali nije dala nikakve brojke ili dalje detalje.

Zelenski je također u svom video obraćanju rekao da je vrijeme da se razmotri uvođenje zone zabranjenog leta za ruske rakete, avione i helikoptere kao odgovor na rusko granatiranje Harkova.

Zelenski nije precizirao kako i ko će uvesti zonu zabrane letova. On je rekao da je Rusija na Ukrajinu izvela 56 raketnih udara i ispalila 113 krstarećih projektila.

XS
SM
MD
LG