Dostupni linkovi

Crna Gora otvara granice za Ukrajince do kraja ratnog stanja


Okupljanje u Podgorici u znak podrške Ukrajini 27. februara.
Okupljanje u Podgorici u znak podrške Ukrajini 27. februara.

Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) će omogućiti produženje boravka državljanima Ukrajine u Crnoj Gori iako nemaju važeći pasoš ili im je dokumentacija nepotpuna.

"Oni su u obavezi da pasoš i ostale dokumente dostave kada nadležne službe u Ukrajini budu počele sa radom, a koje zbog vanrednog stanja trenutno ne pružaju usluge svojim državljanima", saopštio je MUP.

U Podgorici šetnja solidarnosti s Ukrajinom
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:23 0:00

Uz to crnogorski MUP je inicirao izradu pravnog akta kojim će državljanima Ukrajine biti omogućen boravak u Crnoj Gori sve dok se ne okonča ratno stanje u Ukrajini.

"Dok Vlada ne donese Uredbu, svi državljani Ukrajine mogu boraviti nesmetano duže od 90 dana u Crnoj Gori na način što će se javiti teritorijalno nadležnom inspektoru za strance koji će donijeti rješenje o produženju boravka na jos 90 dana", kaže se u saopštenju koji potpisuje ministar Sergej Sekulović.

"Za kategoriju državljana Ukrajine koji se nađu na granici Crne Gore, a koji nemaju pasoš ili nemaju važeći pasoš Ukrajine, svaki pojedinačni slučaj rješavaće se hitno u saradnji granične policije, Ministarstva vanjskih poslova i Ambasade Ukrajine u Crnoj Gori", saopšteno je iz crnogorskog MUP-a.

Dodaje se da MUP ne raspolaže informacijama o mogućem većem prilivu državljana Ukrajine, već se radi o licima koja imaju rodbinske ili druge veze, ili nekretnine u Crnoj Gori.

MUP Crne Gore navodi da će u narednom periodu pratiti trendove ulaska državljana Ukrajine u Crnu Goru na dnevnom nivou i u zavisnosti od situacije donositi odluke u duhu poštovanja ljudskih prava i sloboda.

U Crnoj Gori se trenutno nalazi, na privremenom i stalnom boravku, ukupno 2.148 državljana Ukrajine. Na stalnom boravku je 232, a 1.916 na privremenom boravku.

Crvenom krstu Crne Gore do utorka 1. marta prijavile su se dvije ukrajinske porodice izbjeglica, kazala je Radiju Slobodna Evropa Marta Peković.

"Jedna porodica se nalazi u Budvi a druga u Baru. Treća je najavila dolazak u naredna dva dana".

Kada je riječ o zaštiti od COVID-19, državljani Ukrajine će moći da uđu u Crnu Goru bez Covid potvrde uz obavezu samoizolacije od sedam dana.

Šesti je dan ruske invazije na Ukrajinu. Borbe se vode oko nekoliko gradova, a posljednji izvještaji pokazuju ogromni ruski konvoj koji se približava glavnom gradu Kijevu.

XS
SM
MD
LG