Dostupni linkovi

Vučić o glasanju u UN: Protiv smo uvođenja sankcija Rusiji


Predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, Srbija, 2022.
Predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, Srbija, 2022.

"Srbija se pridružuje kada je tema rušenje i kršenje teritorijalnog integriteta, dok se neće pridruživati kada su u pitanju sankcije", rekao je 1. marta predsednik Srbije Aleksandar Vučić, komentarišući glasanje juče održane Generalne sednice Ujedinjenih nacija (UN) koja je u toku povodom krize u Ukrajini.

Vučić je novinarima na početku izgradnje saobraćajnice Sremska Rača - Kuzmin, rekao da je u ponedeljak, 28. februara, na Generalnoj sednici UN o ukrajinskoj krizi bilo glasanje za devet odluka.

"Juče smo imali devet glasanja, u osam se nismo pridružili u jednom jesmo. Danas imamo jedno gde ćemo da se pridružimo, tako svaki dan, samo me obaveste na kraju o tim brojevima. Za sve ono što se tiče rušenja i kršenja teritorijalnog integriteta Srbija se pridružuje, za ono gde su u pitanju sankcije, Srbija se neće pridruživati, bar dok možemo da izdržimo i ovo još malo, još koji dan dok sam de fakto predsednik republike. E sad, posle toga kad izaberete nekog drugog to je drugačija priča", rekao je Vučić.

Ocenio je da će biti veoma teško izdržati pritiske Zapada na odluku Srbije o invaziji na Ukrajinu, ali da "Srbija već ima svoju stolicu".

"Ja sam noćas imao do kasno razgovore sa predstavnicima više zemalja, danas ceo dan. Tek toliko o velikom poštovanju nezavisnosti i prava drugih zemalja da samostalno odlučuju", rekao je predsednik.

Srbija je tokom 2020. godine na Generalnoj skupštini UN dva puta glasala protiv rezolucije u kojoj se traži od Rusije "da prekine privremenu okupaciju Krima", a od zemalja da osude okupaciju ovog poluostrva, koje je Rusija pripojila 2014. godine.

Vanredna sednica Generalne skupštine UN, kako bi se sve članice svetske organizacije imale mogućnost da se izjasne o ruskoj invaziji na Ukrajinu, počela je 28. februara u Njujorku, a plan je da traje najmanje dva dana.

Sednica je počela minutom ćutanja u znak sećanja na žrtve ruske invazije započete 24. februara, a na kraju zasedanja je predviđeno glasanje o rezoluciji kojom se poziva na prekid ruske ofanzive.

Više od 100 govornika se prijavilo za sednicu, a očekuje se da će se veliki broj afričkih i južnoameričkih zemalja izjasniti protiv ruske invazije na Ukrajinu, smatraju diplomate a prenosi agencija Beta.

Savet bezbednosti UN usvojio je u nedelju uveče 27. februara rezoluciju kojom se poziva na sednicu Generalne skupštine odmah sutradan. Za tu rezoluciju koju su predložile SAD i Albanija, glasalo je 11 zemalja. Rusija je glasala protiv, Ujedinjeni Arapski Emirati, Kina i Indija su bili uzdržani.

Veto nije bio moguć prema važećim propisima UN-a, kada je u pitanju takva vrsta rezolucije. Na osnovu procedure ustanovljene 1950. godine pod nazivom "Ujedinjenje za održavanje mira", usvojena rezolucija ne može biti predmet veta stalnih članica Saveta bezbednosti, među kojima je Rusija.

XS
SM
MD
LG