Dostupni linkovi

Srbija ponovo glasala protiv rezolucije UN o Krimu



Srbija je u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija (UN) ponovo glasala protiv usvajanja rezolucije kojom se osuđuje "ruska okupacija ukrajinskog poluostrva Krima", ukrajinskog poluostrva koje je ta zemlja pripojila 2014. godine.

Generalna skupština UN usvojila je 16. decembra ažuriranu ukrajinsku rezoluciju pod nazivom "Situacija sa ljudskim pravima u Autonomnoj Republici Krim i gradu Sevastopolju, Ukrajina", saopšteno je iz ambasade Ukrajine u Srbiji.

U saopštenju se navodi da ažurirana ukrajinska Rezolucija "jasno definiše nelegitimnost organa i službenika Ruske Federacije na Krimu kao okupatorsku vlast Ruske Federacije".

U dokumentu se navodi da Rusija "ne ispunjava svoje međunarodne obaveze u oblasti ljudskih prava i međunarodnog humanitarnog prava", saopštila je ambasada Ukrajine.

Generalna skupština UN, kako se navodi u saopštenju, naglašava da "Rusija koristi pandemiju COVID-19 za nametanje neopravdanih restriktivnih mera na poluostrvu, pojačavajući represiju protiv stanovništva".

"Rezolucija naglašava potrebu za oslobađanjem od strane Kremlja svih ukrajinskih političkih zatvorenika. Po prvi put u rezoluciju je uključen termin 'građanski novinari', koji je važan za zaštitu novinara i aktivista koji rade u uslovima okupacije", navodi se u saopštenju.

Dodaje se da "Rezolucija priznaje problem blokiranja od strane Rusije pristupa stanovnika Krima ukrajinskom obrazovnom sistemu i kršenje verskih prava".

"Generalna skupština UN poziva Rusku Federaciju da obezbedi nesmetan i potpun pristup Krimu međunarodnim posmatračkim misijama, posebno Posmatračkoj misiji UN za ljudska prava u Ukrajini i Specijalnoj posmatračkoj misiji OEBS-a", navodi se u saopštenju.

Takođe, Rezolucija poziva na pojačanu saradnju u okviru međunarodnih struktura kako bi se Rusija primorala da ispunjava svoje obaveze prema međunarodnom humanitarnom pravu.

Za usvajanje rezolucije glasale su 64 zemlje, 23 su bile protiv, a 86 je bilo uzdržano.

Po podacima sa sajta UN, tu rezoluciju su, izmedju ostalih, podržale Sjedinjene Države, Velika Britanija, Nemačka i Francuska.

Pored Srbije, protiv su, pored ostalih, glasale Kina, Severna Koreja, Belorusija, Iran i Sirija.

Sve bivše jugoslovenske republike podržale su Rezoluciju, osim Bosne i Hercegovine (BiH) koja je bila uzdržana.

Rezoluciju su podržale i Mađarska, Rumunija, Bugarska, Albanija i Grčka.

Srbija je 7. decembra glasala protiv rezolucije Generalne skupštine UN kojom se od Rusije traži da što pre prekine "privremenu okupaciju" Krima.

U sukobu između proruskih boraca i ukrajinskih trupa poginulo je više od 13.000 ljudi od 2014. godine, kada je Rusija pripojila Krim i kada su se proruske snage na istoku Ukrajine pobunile protiv Kijeva.

XS
SM
MD
LG